Категорія
Новини
Дата

Bank of Cyprus закриє рахунки 4000 російських клієнтів

Найбільший банк Кіпру Bank of Cyprus має намір закрити рахунки близько 4000 клієнтів, які мають російський паспорт і не є резидентами країн ЄС, пише російський РБК.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Bank of Cyprus повідомив 4000 клієнтів, які мають російський паспорт і не є резидентами країн ЄС, про те, що їхні рахунки будуть закриті відповідно до політики прийняття клієнтів і відповідної схильності до ризику», – йдеться в повідомленні банку.
  • У фінустанові зазначили, що депозити згаданих клієнтів становлять менше ніж 0,5% загального обсягу депозитів банку. 
  • Станом на 31 грудня 2021 року громадянам РФ і Білорусі належали 3% депозитів кредитної організації.
  • Причиною закриття рахунків стало призупинення членства РФ у Групі з протидії відмиванню брудних грошей (FATF), що відбулося 24 лютого. 
  • Приводом для цього стала резолюція Генасамблеї ООН, в якій висунута вимога до Москви «повністю та беззастережно вивести всі свої збройні сили з території України», пише РБК. 
  • Раніше банк повідомив клієнтів про відмову в обслуговуванні рахунків у звʼязку з побоюваннями щодо санкцій США та Великої Британії.

Контекст

На жовтневому пленарному засіданні, країни-члени FATF ухвалили рішення про подальшу ізоляцію РФ, заборонивши Росії надсилати представників до проєктних груп, а також керувати робочими групами.

24 лютого Міжнародна група з протидії відмиванню брудних грошей (FATF) безстроково призупинила членство РФ, повідомили голова Офісу президента Андрій Єрмак і міністр фінансів Сергій Марченко.

FATF визнала дії Росії неприйнятними, такими, що суперечать основним принципам організації та порушують зобовʼязання членів організації щодо міжнародного співробітництва й взаємної поваги, прокоментував рішення міністр фінансів Сергій Марченко.

Раніше міністр Марченко закликав FATF додати Росію до чорного списку країн високого ризику. За словами голови Мінфіну, РФ співпрацює з численними терористичними організаціями, включно з групою Вагнера.

FATF – це асоціація 39 країн із протидії відмиванню брудних грошей і фінансуванню тероризму, до якої входять США, Німеччина, Китай, а також Росія. Асоціація здійснює оцінки відповідності національних систем цим стандартам. Її заснували в 1989 році, штаб-квартира знаходиться в місті Париж. Пленарне засідання FATF під час якого приймаються рішення, проводиться тричі на рік.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні