Категорія
Новини
Дата

Сі Цзіньпін у Москві заявив про «конструктивну роль» Китаю у врегулюванні «українського питання»

Лідер Китаю Сі Цзіньпін під час зустрічі з Володимиром Путіним у Москві обмінявся «думками щодо українського питання», пише «Сіньхуа». Китай готовий і надалі відігравати «конструктивну роль» у просуванні «політичного вирішення українського питання», заявив Сі Цзіньпін.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Сі Цзіньпін заявив, що голоси за мир і розум в українському питанні наростають, більшість країн виступають за деескалацію напруженості, за мир та переговори і проти «підливання олії у вогонь». 
  • Китайський лідер нагадав, що нещодавно Пекін оприлюднив спеціальний документ під назвою «Позиція Китаю щодо політичного вирішення української кризи».
  • Китай і надалі відіграватиме конструктивну роль у просуванні політичного врегулювання українського питання, заявив Сі.
  • Зі свого боку, російський диктатор заявив, що «РФ цінує Китай за те, що він послідовно відстоює неупереджену, обʼєктивну і збалансовану позицію, виступає за чесність і справедливість у вирішенні найважливіших міжнародних питань».

Контекст

20 березня Сі Цзіньпін на запрошення Путіна приїхав із державним візитом до Москви. Він прибув на переговори з російським лідером за кілька днів після того, як суд у Гаазі видав ордер на арешт Путіна. Після неформальної зустрічі, яка тривала пʼять годин, відбулася відкрита частина розмови у представницькому кабінеті в Кремлі. На зустрічі Путін привітав Сі Цзіньпіна з переобранням на посаду голови КНР. Сі Цзіньпін сказав, що, на його думку, росіяни підтримають Путіна на виборах президента 2024 року. Візит Сі Цзіньпіна до Росії триватиме до 22 березня.

У США назвали візит китайського лідера до Москви «прикриттям» для злочинів Росії в Україні. Держсекретар США Ентоні Блінкен вважає, що візит Сі Цзіньпіна до Росії може вказувати на те, що Пекін не вважає РФ відповідальною за воєнні злочини в Україні, скоєні внаслідок її агресії.

«Те, що президент Сі їде до РФ через кілька днів після того, як Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента Путіна, свідчить про те, що Китай не вбачає ролі в притягненні Кремля до відповідальності за звірства, скоєні в Україні», – заявив Блінкен, якого цитує CNN.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні