Категорія
Новини
Дата

Ситуація може покращитися наступного тижня, але уникнути відключень електроенергії не вдасться ще довго – голова «Укренерго»

1 хв читання

Ситуація в енергосистемі може поліпшитись уже на наступному тижні, але повністю відмовитися від відключень вдасться лише після відновлення пошкоджених електростанцій. Про це в ефірі марафону «Єдині новини» сказав голова НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький. 

Як створити продукт, який полюблять клієнти? Отримайте цінні поради від співвласника monobank™ – Олега Гороховського. Купуйте квиток на Форум підприємців, який відбудеться 27 червня.

Ключові факти

  • Поточні обмеження енергоспоживання запроваджують для всіх споживачів і рівномірно розподіляють між усіма областями, каже голова «Укренерго».
  • «Це не буде напевне кожен день. Наприклад, наступного тижня ситуація може бути значно легшою, ніж цього тижня. Це буде повʼязано зі зміною погоди. Але у нас час від часу будуть траплятися періоди, коли ми як оператор енергосистеми будемо змушені для збалансування системи застосувати відключення споживачів», – пояснив голова «Укренерго». 
  • За його словами, повністю уникнути відключень електроенергії не вдасться ні влітку, у період спеки та увімкнення кондиціонерів, ні восени, коли українці знову будуть вмикати обігрівачі. 
  • «Для відновлення та перебудови пошкодженої російськими обстрілами енергосистеми знадобиться тривалий час», – заявив Кудрицький.
  • Він вважає, що відмовитися від відключень вдасться після відновлення пошкоджених електростанцій, строки якого можуть вимірюватися місяцями або роками, а також будівництва нової розосередженої генерації, яка через півтора–три роки зможе замінити вугільні ТЕС.

Контекст

В останні місяці Росія цілеспрямовано завдає ударів по обʼєктах генерації. Українська енергосистема наразі переживає наймасштабнішу атаку з боку Росії, заявляв раніше міністр енергетики Герман Галущенко. Під ударом опинилися до 80% теплової генерації, половина гідрогенерації та велика кількість підстанцій.

Востаннє Росія здійснила масовану ракетно-дронову атаку на енергетику України в ніч на 8 травня – постраждали обʼєкти «Укренерго» та ДТЕК. Значних пошкоджень було завдано також обʼєктам гідроенергетики – дві ГЕС виведено з експлуатації.

10 травня Кабінет міністрів ухвалив рішення про виділення 7,2 млрд грн на відбудову української енергосистеми. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що ситуація в енергетиці зараз одна з найскладніших, і закликав до економії електроенергії, особливо у вечірній час.

16 травня в усіх регіонах України діють графіки погодинних відключень. Більшу частину доби в енергосистемі зберігається значний дефіцит електроенергії. Диспетчерський центр «Укренерго» довів до обленерго ліміти споживання для кожного регіону.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Передзамовлення нового номеру Forbes Ukraine. Купуйте зараз за 209 грн замість 279 грн

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні