Категорія
Новини
Дата

Союзники обговорюють довгострокові гарантії безпеки для України замість дорожньої карти до членства в НАТО

США та союзники працюють над багатосторонньою угодою з Україною, яка дозволить західним державам надати Києву довгострокові гарантії безпеки замість конкретних обіцянок членства в НАТО, пише Financial Times.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • США, Велика Британія, Німеччина та Франція працюють над всеосяжною політичною декларацією з Україною, за словами джерел.
  • Вони заявили, що відповідно до декларації Україна укладе двосторонні угоди, що формалізують поточний рівень військової та фінансової допомоги, та встановить її на більш довгостроковій основі з можливістю її розширення, якщо це буде вважатися за необхідне.
  • Але ні рамковий документ, ні двосторонні угоди не матимуть статусу юридичних договорів та будуть підписані поза альянсом НАТО. 
  • Обговорення тривають, і угода може бути досягнута до саміту НАТО у Вільнюсі наступного місяця, заявили офіційні особи, попередивши, що між західними країнами немає формальної угоди про терміни.
  • Напередодні саміту у Вільнюсі президент Володимир Зеленський вимагав розробити дорожню карту для вступу України до НАТО, а також гарантії безпеки для своєї країни.
  • Але західні офіційні особи побоюються маніпулювати перспективою членства в НАТО перед країною, яка перебуває у стані війни. 
  • «Ми не беремо країни з відкритою прикордонною суперечкою і ті, які у випадку з Україною перебувають у стані повномасштабної війни, – сказав один зі співрозмовників видання. – Наразі не час говорити про членство в НАТО для України».
  • Офіційні особи кажуть, що дискусія про членство України в НАТО затьмарює нагальнішу необхідність зміцнення оборони Києва від Росії. 
  • Водночас New York Times пише, що союзники чинять тиск на президента США Джо Байдена, щоб прискорити членство України в НАТО.
  • Серед союзників розгорілися дебати, які чинять тиск на Байдена, щоб той підтримав значно швидший шлях до членства для України. Багато союзників, особливо країн, що межують з Росією, хочуть надати Україні тверду політичну підтримку членству напередодні саміту НАТО наступного місяця у Вільнюсі.

Контекст

У 2008 році НАТО погодилася, що Україна в якийсь момент стане її членом, але з того часу не просувала цього формулювання. На той час саме США закликали НАТО надати Україні конкретний графік вступу, так званий План дій щодо членства, але Франція та Німеччина заперечували, побоюючись, що цей крок спровокує Росію.

Україна офіційно подала заявку на вступ до НАТО минулого року після вторгнення Росії. Те саме зробили Фінляндія та Швеція, перша з яких приєдналася до Альянсу 4 квітня.

Україна стане членом Північноатлантичного альянсу в «довгостроковій перспективі». Про це раніше сказав генсек НАТО Єнс Столтенберг. Він наголосив, що Україні зараз потрібно зберегти незалежність на фоні загрози з боку РФ, пише BBC.

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна хотіла б мати гарантії безпеки з боку держав – членів НАТО, доки вона рухається шляхом вступу до Альянсу. Так Зеленський прокоментував свої очікування від майбутнього саміту НАТО влітку у Вільнюсі.

За даними WSJ, лідери США та НАТО обʼєднуються навколо концепції зміцнення української оборони. Цю модель безпеки західні лідери, включаючи американського президента Джо Байдена, порівнювали з тим, що зараз має Ізраїль, пише The Wall Street Journal. Ця концепція була вперше розроблена у вересні головою Офісу президента України Андрієм Єрмаком та Андерсом Фог Расмуссеном, колишнім генсеком НАТО. «Україні потрібні залізні та міцні гарантії безпеки», – сказав Єрмак виданню. Він додав, що такі гарантії повинні залишатися чинними доти, доки Україна не вступить до НАТО.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні