Категорія
Новини
Дата

Спад світової торгівлі поглиблюється, найбільшого удару зазнають малі компанії – Bloomberg

Малий бізнес може постраждати найбільше, оскільки спад у світовій торгівлі посилюється і особливо сильно вдарить по Європі через зниження попиту та зростання цін на енергоносії, пише Bloomberg.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Відповідно до оприлюдненого Індексу глобального торговельного здоровʼя Tradeshift, у Великій Британії та зоні євро відбулося більш різке скорочення обсягів транзакцій, ніж у Китаї та США у третьому кварталі.
  • Зокрема, ланцюжки виробничих постачань впали на 11 пунктів нижче очікуваного діапазону в третьому кварталі. Роздрібна активність була на девʼять пунктів нижче базового рівня, що є найгіршим показником за 18 місяців. Транспорт та логістика другий квартал поспіль перебувають у негативній зоні.
  • «Якщо постачальники зіткнуться з фінансовими труднощами і почнуть згортати діяльність, ми можемо почати спостерігати повторення проблем, з якими зіткнулися ланцюжки поставок під час пандемії», – заявив генеральний директор Tradeshift Крістіан Ланг.
  • Дані Tradeshift збігаються з іншими нещодавніми песимістичними оцінками щодо світової торгівлі.
  • Економісти Ріко Луман та Інга Фехнер з ING вважають 2023 рік стане вирішальним роком, коли млявий споживчий попит стикається з резервними потужностями транспортної логістики. Вони очікують, що світова торгівля товарами зросте на 1,2% наступного року, що близько до прогнозу СОТ 1%.
  • S&P Global заявила, що її Global Trade Analytics Suite прогнозує падіння зростання світової торгівлі нижче нуля у 2022 та 2023 роках, а потім відновиться.

Контекст

Світова торгівля товарами може ще більше сповільнитися наступного року, що, ймовірно, знизить високу інфляцію, але підвищить ризик глобальної рецесії, свідчить новий прогноз Світової організації торгівлі (СОТ), 

Світова організація торгівлі заявила, що зростання цін на енергію і зростання відсоткових ставок послаблюють попит домогосподарств у всьому світі, і ця динаміка може призвести до збільшення експорту та імпорту всього на 1% у 2023 році. Це нижче за попередній прогноз у 3,4%.

СОТ також знизила свій прогноз зростання світової економіки в 2023 році до 2,3% з 3,3% і попередила про більш значне уповільнення, якщо центральні банки занадто різко підвищать відсоткові ставки.

Наприкінці липня МВФ погіршив прогноз зростання глобального ВВП на тлі похмурих перспектив і невизначеності. Зазначалося, що глобальне економічне зростання сповільниться з 6,1% минулого року до 3,2% цього року та 2,9% наступного року, що на 0,4 та 0,7 в.п. нижче, ніж прогнозувалося в квітні. Це повʼязано з уповільненням зростання економік у США, Китаї та зоні євро.

Вторгнення Росії в Україну коштуватиме світовій економіці $2,8 трлн недоотриманої продукції до кінця наступного року – і навіть більше, якщо сувора зима призведе до нормування енергії в Європі, заявила Організація економічного співробітництва та розвитку (OECD).

Три десятиліття прогресу в скороченні бідності стерли пандемія COVID-19 та вторгнення Росії в Україну, за даними Світового банку, який попередив, що глобальна мета викорінення бідності до 2030 року нині недосяжна.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні