Категорія
Новини
Дата

Справа про привласнення 400 млн грн. Топменеджементу Полтавського ГЗК повідомили про підозру

Державне бюро розслідувань повідомило про підозру керівництву Полтавського гірничо-збагачувального комбінату, інформує ДБР. Ідеться про керівництво правління комбінату, начальників відділів, через які здійснювали фінансові операції, а також керівництво фірми-прокладки, через яку, за даними слідчих, відбувались махінації.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За даними слідчих ДБР, посадовці комбінату протиправно заволоділи майже 400 млн грн від видобутку та подальшої реалізації корисних копалин державного значення без відповідних дозволів.
  • Зокрема, топменеджмент продавав без дозволів щебеневу сировину, яку виготовляли з відходів видобутих у кар’єрі корисних копалин.
  • Зазначається, що готівку від продажу виводили через конвертцентри та розподіляли між учасниками злочинної групи.
  • Наразі проведено 15 обшуків, шістьом особам уже повідомлено про підозру, вирішується питання щодо застосування зазначеним особам запобіжного заходу.
  • У СБУ повідомили, що викрили шістьох посадовців компанії, які створили організоване злочинне угруповання. За версією слідства, протягом 2019–2022 років фігуранти постачали на афілійовану комерційну структуру оптові партії щебня за штучно заниженою вартістю. Зокрема , 1 т сировини збували «своїм компаніям» за 30–50 грн. А потім реалізовували породу вже за ринковою ціною, яка була майже в десять разів більша.
  • Для реалізації схеми її організатори вносили недостовірні відомості до звітної та фінансово-господарської документації.

Контекст

ПГЗК – власник найбільших запасів залізняку в Європі та ключовий актив Ferrexpo, що котирується на Лондонській фондовій біржі. На відміну від інших українських гірничо-збагачувальних комбінатів, він фокусується на виробництві якісних котунів – продукції з високою доданою вартістю. Через це ПГЗК вважається одним із найпривабливіших інвестиційних обʼєктів на ринках, що розвиваються. 

У 2020 році його частка виторгу в Ferrexpo становила 76%. У першому півріччі 2022 року дохід Ferrexpo знизився на 31%, до $936 млн, чистий прибуток – на 88%, до $82 млн. 

Мажоритарний власник гірничодобувної групи Ferrexpo Костянтин Жеваго вже три роки не зʼявляється в Україні. Залишити країну змусила кримінальна справа про шахрайство в його колишньому банку «Фінанси та Кредит», який збанкрутував у 2015-му.

У лютому СБУ спільно з БЕБ та Офісом генпрокурора повідомили про підозру головному бухгалтеру Полтавського гірничо-збагачувального комбінату, що входить до складу групи компаній Ferrexpo Костянтина Жеваго. Про це йдеться в повідомленні пресслужби СБУ. За даними БЕБ, видача офіційних документів із завідомо неправдивими відомостями дала змогу уникнути сплати податків на 2 млрд грн. На підприємстві спростували цю інформацію.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні