Категорія
Новини
Дата

Юристи Жеваго прокоментували арешт часток Ferrexpo в трьох ГЗК. Бізнесмен оскаржить рішення суду

Арешт часток Ferrexpo у трьох гірничо-збагачувальних комбінатах у межах справи про відшкодування збитків банку «Фінанси та Кредит» є незаконним і буде оскаржений. Про це заявили юристи колишнього власника банку Костянтина Жеваго, який контролює 50,3% Ferrexpo.

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Ключові факти

  • Юридичні консультанти заявили, що таке «несправедливе і незаконне рішення суду першої інстанції відповідачі оскаржать у судах вищих інстанцій згідно з чинним законодавством України».
  • Зазначена сума збитків – 46 млрд грн – «ніким не підтверджена, не доведена в судовому порядку», йдеться у заяві, яку розповсюдила пресслужба Ferrexpo
  • Юристи вважають це рішення продовженням дій, які є частиною політичного переслідування бізнесмена. Вони називають рішення незаконним, оскільки Жеваго та члени його родини «не володіють акціями або частками зазначених українських компаній, а до публічної компанії Ferrexpo plc (Велика Британія) мають стосунок через трастову структуру».
  • На сьогодні відповідач не отримав позовної заяви від ФГВФО і не розуміє, які претензії висуває фонд на його адресу, зазначається у заяві.

Контекст

Костянтина Жеваго підозрюють у причетності до схеми розтрати 2,5 млрд грн банку «Фінанси та Кредит». За даними ДБР, офшорна компанія в 2007–2014 роках відкрила кредитні лінії в іноземних банках, а «Фінанси та Кредит» поручився за цю компанію на суму понад $113 млн. Після того як офшорна компанія не виконала договірні зобов’язання, іноземні банки стягнули заставне майно поручителя, зокрема списали $113 млн з рахунків українського банку. Внаслідок цього український банк оголосили неплатоспроможним у 2015 році.

У липні 2021 року Інтерпол оголосив Жеваго в міжнародний розшук за запитом ДБР. Жеваго вже три роки не зʼявляється в Україні. Останні роки бізнесмен живе між Лондоном та Дубаєм. У серпні 2022-го журналісти УП помітили його в Монако, де він відпочивав на власній яхті з назвою «Z» вартістю $70 млн. 

У 2019-му Генпрокуратура оголосила Жеваго в міжнародний розшук у справі про розтрату і легалізацію 2,5 млрд грн через банк «Фінанси та Кредит». Відтоді бізнесмен керує залізорудною імперією дистанційно. 

У листопаді БЕБ провело обшуки в офісах Полтавського та Єристівського ГЗК. Комбінати нібито занизили податкові зобов’язання з рентної плати за користування надрами на 10 млрд грн.

Костянтина Жеваго затримали 28 грудня на гірськолижному курорті Куршевель у французьких Альпах за запитом української сторони, повідомили в Державному бюро розслідувань. Згідно із повідомленням бюро, слідчі ДБР підготували клопотання про взяття під варту до одержання вимоги про видачу (екстрадицію) екснардепа до 38 країн.

4 січня фонд подав позов до Господарського суду Києва проти власника банку Жеваго про відшкодування збитків фінустанови та його кредиторів на суму майже 46 млрд грн. 

7 березня Господарський суд Києва за заявою Фонду гарантування арештував активи Костянтина Жеваго у межах забезпечення позову про відшкодування збитків банку «Фінанси та Кредит» і його кредиторів на суму майже 46 млрд грн. Суд наклав арешт на частки у трьох гірничо-збагачувальних комбінатах: ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат», ТОВ «Єристівський ГЗК» і «Біланівський ГЗК».

У 2021-му Forbes оцінив статки Жеваго у $2,4 млрд, тоді він посів третє місце у списку найбагатших людей України. В грудні 2022-го Forbes переоцінив його статки в $1,4 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні