Категорія
Новини
Дата

Велика палата Верховного Суду залишила компанії Ferrexpo 40% Полтавського ГЗК

Велика палата Верховного Суду України скасувала постанову Північного апеляційного господарського суду про визнання недійсним договору 2002 року про купівлю-продаж 40,19% акцій Полтавського гірничо-збагачувального комбінату (ПГЗК) Ferrexpo і передачу їх чотирьом компаніям, які належать колишнім акціонерам ПГЗК. Відповідну постанову було винесено 19 квітня, йдеться в повідомленні пресслужби суду.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Компанія Trimcroft Services Limited звернулася до суду з позовом, у якому, зокрема, просила визнати недійсним договір купівлі-продажу цінних паперів, укладений компаніями Trimcroft Services Limited, Calsfort Developments Limited, Emsworth Assets Limited, Gilson Investments Limited як продавцями, компаніями Eastcoast United Inc, Statex Corp., Newport Inc., Sayers Holdings Limited як покупцями, ПрАТ «Ділові партнери» як торговцем і АТ «Інг Банк Україна» як зберігачем, у частині, що стосується прав та інтересів компанії Trimcroft Services Limited щодо пакета простих іменних акцій, випущених ПрАТ «Полтавський ГЗК».
  • До суду звернулися також компанії Emsworth Assets Limited, Calefort Developments Limited і Gilson Investmens Limited, які оскаржили зазначений договір у частині, що стосується їхніх прав та інтересів щодо пакетів акцій, і просили, зокрема, стягнути з Ferrexpo на їхню користь пакети акцій (у розмірі 12,1378%, 12,1378% і 6,5946% відповідно) і зобовʼязати депозитарну установу зарахувати зазначені пакети акцій на рахунки.
  • Господарський суд міста Києва відмовив у задоволенні позовів, а Північний апеляційний господарський суд скасував це рішення та ухвалив нове, яким задовольнив позови частково: визнав спірний договір недійсним в оскаржуваній частині, витребував із володіння компанії Fеrrexpo AG пакети акцій на користь компаній Developments Limited, Emsworth Assets Limited та Gilson Investments Limited і зобовʼязав депозитарну установу зарахувати акції на рахунки зазначених компаній, а в решті позовних вимог – відмовив.
  • Велика палата Верховного Суду частково задовольнила касаційні скарги ПрАТ «Ділові партнери» та компанії Ferrexpo AG: скасувала постанову апеляційного суду, рішення суду першої інстанції змінила в мотивувальній частині, а в іншій частині – залишила без змін», – йдеться у повідомленні суду.

Контекст

У 2002 році чотири компанії-нерезиденти, які входять до групи VS Energy (Gilson Investments, Calefort Developments, Emsworth Assets і Trimcroft Service), продали належні їм сукупно 40,19% акцій ПГЗК особам, повʼязаним із нинішніми власниками комбінату, – компаніям Eastcoast United Inc., Statex Corp., Newport Inc., Sayers Holdings Limited. 

Потім було проведено декілька додаткових емісій, у результаті яких та серії інших перепродажів, а також примусового викупу акцій у міноритаріїв у рамках процедури squeeze-out єдиним акціонером ПГЗК стала Ferrexpo.

У 2005 році чотири компанії звернулися до суду з позовом про визнання недійсним договору купівлі-продажу і проведення додаткових емісій. При цьому Gilson домагалася відновлення своєї частки в ПГЗК у 6,59%, Emsworth та Calefort – по 12,14%, Trimcroft Services – 9,32. 

Вищий господарський суд України в лютому 2015 року підтримав ухвалене раніше рішення Верховного Суду країни та позицію ПГЗК у корпоративному спорі, який тривав близько 10 років, відмовивши позивачам.

Однак наприкінці 2020 року зазначені колишні акціонери ПГЗК знову оскаржили цю угоду в українському суді.

У вересні 2022 року Апеляційний суд Києва визнав недійсним договір купівлі-продажу 40,19% акцій Полтавського ГЗК у 2002 році.

Більше про це читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні