Категорія
Новини
Дата

Справа земельної ділянки MacPaw. Косован назвав рішення Верховного суду на користь компанії «Пірровою перемогою»

Справа щодо земельної ділянки ІТ-компанії MacPaw під Києвом – це інструмент прокуратури для тиску на власників земель. Так засновник компанії Олександр Косован прокоментував рішення Верховного суду, який не задовольнив касаційну скаргу заступника керівника Київської обласної прокуратури до ІТ-компанії. Косован очікує, що прокуратура і надалі буде подавати позови щодо власності ТОВ «Макпау Проперті Менеджмент».

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Прокурор в касаційній скарзі вимагав вилучити з володіння MacPaw земельну ділянку площею 11,2286 га в селі Циблі Переяславського району Київської області, свідчать дані в Єдиному реєстрі судових рішень.
  • У жовтні Верховний суд закрив касаційне провадження у цій справі, а розпорядником і користувачем ділянки визнав MacPaw.
  • Головний аргумент прокуратури у цій справі – що це спірна ділянка, яка нібито належить до земель лісогосподарського призначення та перебуває в постійному користуванні Державного підприємства «Переяслав-Хмельницький Агролісгосп», зазначив у коментарі на сторінці у Facebook Олександр Косован
  • Проте, за словами бізнесмена, прокуратура не підтвердила це жодним документом. «Саме цей аргумент ми намагалися оскаржити й подавали апеляцію та касацію на нібито виграшне для нас рішення суду. На жаль, Верховний Суд залишив наші аргументи поза увагою», – наголосив він.
  • «Для нас, на жаль, це «Піррова перемога». Уся справа, по якій було винесено рішення ВС – це інструмент прокуратури для тиску на власників земель», – зазначив Косован. 
  • За його словами, фактично Верховний Суд своїм рішенням поставив крапку в цій справі, проте компанія очікує, що прокуратура і надалі буде подавати позови щодо власності ТОВ «Макпау Проперті Менеджмент» з посиланням на це прийняте рішення.
Справа земельної ділянки MacPaw. Косован назвав рішення Верховного суду на користь компанії «Пірровою перемогою» /Фото 1

MacPaw Village поблизу села Циблі на Київщині. Фото: Володимир Герасімов для Forbes Ukraine

Контекст

15 лютого 2023-го засновник і CEO MacPaw Олександр Косован повідомив, що в офісі компанії та в його будинку проходять обшуки. Причиною обшуків бізнесмен назвав «бажання чиновників заволодіти земельними ділянками, які MacPaw законно придбала у період із 2016 по 2021 роки». Йдеться про землі поблизу села Циблі Переяславського району Київської області.

Судова тяганина з кримінальними та господарськими провадженнями щодо землі продовжується з 2018-го. Останнє звинувачення Нацполіції – нібито на ділянках Косована незаконно видобувають пісок для будівництва, а поряд із ними помітили земснаряд. Правоохоронці кілька разів оглядали територію, контраргументують юристи MacPaw, і земснаряда не бачили, інакше його мали б вилучити. Більше про цю справу, читайте в редакційному матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні