Категорія
Новини
Дата

Справа земельної ділянки MacPaw. Косован назвав рішення Верховного суду на користь компанії «Пірровою перемогою»

2 хв читання

Справа щодо земельної ділянки ІТ-компанії MacPaw під Києвом – це інструмент прокуратури для тиску на власників земель. Так засновник компанії Олександр Косован прокоментував рішення Верховного суду, який не задовольнив касаційну скаргу заступника керівника Київської обласної прокуратури до ІТ-компанії. Косован очікує, що прокуратура і надалі буде подавати позови щодо власності ТОВ «Макпау Проперті Менеджмент».

Ключові факти

  • Прокурор в касаційній скарзі вимагав вилучити з володіння MacPaw земельну ділянку площею 11,2286 га в селі Циблі Переяславського району Київської області, свідчать дані в Єдиному реєстрі судових рішень.
  • У жовтні Верховний суд закрив касаційне провадження у цій справі, а розпорядником і користувачем ділянки визнав MacPaw.
  • Головний аргумент прокуратури у цій справі – що це спірна ділянка, яка нібито належить до земель лісогосподарського призначення та перебуває в постійному користуванні Державного підприємства «Переяслав-Хмельницький Агролісгосп», зазначив у коментарі на сторінці у Facebook Олександр Косован
  • Проте, за словами бізнесмена, прокуратура не підтвердила це жодним документом. «Саме цей аргумент ми намагалися оскаржити й подавали апеляцію та касацію на нібито виграшне для нас рішення суду. На жаль, Верховний Суд залишив наші аргументи поза увагою», – наголосив він.
  • «Для нас, на жаль, це «Піррова перемога». Уся справа, по якій було винесено рішення ВС – це інструмент прокуратури для тиску на власників земель», – зазначив Косован. 
  • За його словами, фактично Верховний Суд своїм рішенням поставив крапку в цій справі, проте компанія очікує, що прокуратура і надалі буде подавати позови щодо власності ТОВ «Макпау Проперті Менеджмент» з посиланням на це прийняте рішення.
Справа земельної ділянки MacPaw. Косован назвав рішення Верховного суду на користь компанії «Пірровою перемогою» /Фото 1

MacPaw Village поблизу села Циблі на Київщині. Фото: Володимир Герасімов для Forbes Ukraine

Контекст

15 лютого 2023-го засновник і CEO MacPaw Олександр Косован повідомив, що в офісі компанії та в його будинку проходять обшуки. Причиною обшуків бізнесмен назвав «бажання чиновників заволодіти земельними ділянками, які MacPaw законно придбала у період із 2016 по 2021 роки». Йдеться про землі поблизу села Циблі Переяславського району Київської області.

Судова тяганина з кримінальними та господарськими провадженнями щодо землі продовжується з 2018-го. Останнє звинувачення Нацполіції – нібито на ділянках Косована незаконно видобувають пісок для будівництва, а поряд із ними помітили земснаряд. Правоохоронці кілька разів оглядали територію, контраргументують юристи MacPaw, і земснаряда не бачили, інакше його мали б вилучити. Більше про цю справу, читайте в редакційному матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні