Категорія
Новини
Дата

США готують нові поставки зброї Україні на $3 млрд – Bloomberg

Адміністрація президента США Джо Байдена надасть додаткову військову допомогу Україні на суму $3 млрд. Про це можуть оголосити вже сьогодні, 24 серпня, пише Bloomberg із посиланням на офіційного представника США.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «США оголосять про нові поставки зброї для України на суму $3 млрд у середу, коли Київ відзначатиме свій 31-й День Незалежності. Цього дня виповнюється шість місяців із дня російського вторгнення», – йдеться у матеріалі.
  • Міністр фінансів України Сергій Марченко повідомив, що сьогодні Україна отримає від США $3 млрд до державного бюджету у формі безповоротного гранту, кошти надійдуть через механізм Світового банку.
  • Зазначається, що нові поставки зброї у День Незалежності пообіцяв також канцлер Німеччини Олаф Шольц. За його словами, Німеччина «підтримуватиме уряд у Києві доти, доки він потребуватиме цього».
  • «Ми продовжуватимемо постачати зброю, починаючи від самохідних гаубиць і закінчуючи системами ППО, місяць за місяцем. Ми продовжуємо навчати українські війська, щоб вони могли використовувати найсучаснішу військову техніку Європи. І ми підтримуватимемо Україну фінансово і допомагатимемо відновлювати зруйновані міста та села», – сказав Шольц.
  • Наразі Німеччина виділила Україні зброю та техніку на суму €700 млн, а ще €500 млн призначено для закупівлі військової техніки, пише Bloomberg.

Контекст

7 квітня Сенат США схвалив законопроєкт про ленд-ліз для захисту демократії в Україні. Документ дозволяє спростити надання зброї країні. Це перша програма ленд-лізу США з часів Другої світової війни.

Про перший пакет військової допомоги США на $800 млн оголосили в середині березня, про наступний, також на $800 млн, – 13 квітня. Зокрема він містить артилерійські системи, бронетранспортери, гелікоптери.

21 квітня президент США Джо Байден повідомив, що країна спрямує новий пакет військової допомоги Україні на $800 млн, а також виділить $500 млн прямої економічної допомоги. За даними Пентагону, пакет містить 72 155-мм гаубиці та 144 000 артилерійських боєприпасів; 72 тактичні машини для буксирування 155-мм гаубиць; понад 121 тактичний безпілотний літальний апарат Phoenix Ghost; польове обладнання та запасні частини.

У попередній пакет військової підтримки США на суму до $1 млрд увійшли додаткові боєприпаси для ракетно-артилерійських систем М142 HIMARS. Наразі Україна отримала 16 пускових установок.

Конгрес США вже підтвердив пакет допомоги Україні у звʼязку з агресією Росії на загальну суму близько $40 млрд. Зокрема законодавці передбачили, що президент США може використовувати для допомоги Україні $11 млрд.

19 серпня стало відомо, що адміністрація президента США Джо Байдена готує додаткову військову допомогу Україні майже на $800 млн, вона міститиме 40 бронетранспортерів, оснащених катками, які допомагають детонувати міни, а також легші гаубиці, які простіше переміщати, ніж потужніші установки, які США вже відправляли. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні