Категорія
Новини
Дата

США готуються надати Україні далекобійну зброю – Reuters

1 хв читання

США готуються надати Україні далекобійну зброю – Reuters /Getty Images

Getty Images

США готуються надати Україні крилаті ракети великої дальності, що здатні вражати обʼєкти в глибині Росії. Про це розповіли Reuters три обізнаних джерела. Потенційно надання високоточного озброєння може ускладнити наступальні операції для російської армії, зазначило агентство.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Деталі

  • Йдеться про JASSM – ракети класу «повітря – земля», які США планують включити в новий пакет для України цієї осені. При цьому остаточного рішення ще немає, наголосили співрозмовники агентства. 
  • Надання JASSM Україні зробить значну частину європейської РФ вразливою для ударів потужних високоточних боєприпасів і ускладнить наступальні операції для російської армії, зазначає Reuters. Це може забезпечити Україні стратегічну перевагу.
  • Старі моделі JASSM мають дальність польоту близько 370 км, а нові – понад 800 км. Які з них можуть передати Україні США, не відомо. 
  • Ракети завдовжки близько 4 м спроектовані так, щоб бути максимально непомітними. Вони можуть летіти близько до землі, що ускладнює їх виявлення системами протиповітряної оборони. Крім того, їх можна запрограмувати на обхід ППО.
  • Ракети JASSM інтегровані тільки з американськими літаками. Цього літа Україна отримала перші винищувачі F-16, кожен з яких може нести дві крилаті ракети.

Контекст

Водночас Вашингтон ще не зняв обмеження на удари вглиб Росії американською зброєю. Президент України Володимир Зеленський зустрінеться з президентом США Джо Байденом на полях Генасамблеї ООН 22–23 вересня і спробує востаннє перед президентськими виборами в листопаді домогтися дозволу на удари по російській території, повідомило раніше видання The Economist.

Водночас Київ планує завдавати ударів углиб РФ далекобійними ракетами власного виробництва «Паляниця», заявляв міністр оборони України Рустем Умеров. 

24 серпня Зеленський повідомив про успішний запуск української балістичної ракети з дальністю польоту до 700 км. Ця ракета потенційно зможе завдати удару щонайменше по 20 російських аеродромах.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд