Категорія
Новини
Дата

США мають намір обмежити доступ Китаю до хмарних обчислень – WSJ

Адміністрація президента США Джо Байдена готується обмежити доступ китайських компаній до послуг хмарних обчислень США, що може ще більше загострити відносини між світовими економічними наддержавами, пише The Wall Street Journal із посиланням на джерела.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Нові правила, якщо вони будуть схвалені, вимагатимуть від постачальників хмарних послуг США, таких як Amazon.com і Microsoft, отримати дозвіл уряду США, перш ніж вони надаватимуть послуги хмарних обчислень, які використовують передові чипи штучного інтелекту для китайських клієнтів, кажуть джерела.
  • Дії адміністрації Байдена щодо хмарних сервісів відбулися після того, як у понеділок, 3 липня, Китай заявив, що запровадить експортні обмеження на метали, які використовуються у виробництві передових мікросхем.
  • Цей конфлікт щодо доступу до найпередовіших технологій загострюється напередодні візиту міністра фінансів США Джанет Єллен до Китаю, який, як сподівається адміністрація Байдена, послабить напруженість. 
  • Запропоновані США обмеження на хмарні технології розглядаються як засіб закрити значну лазівку, адже аналітики національної безпеки попереджають, що китайські компанії, які займаються штучним інтелектом, могли обійти чинні правила експортного контролю, використовуючи хмарні послуги.
  • Ці послуги дають можливість клієнтам отримати потужні обчислювальні можливості без купівлі передового обладнання, включаючи чипи, наприклад A100 американської технологічної компанії Nvidia.
  • Очікується, що Міністерство торгівлі США оголосить нові обмеження найближчими тижнями в рамках розширення своєї політики контролю за експортом напівпровідників, запровадженої у жовтні.

Контекст

Офіційні особи та політики США все частіше розглядають ШІ через призму національної безпеки. Міністерство торгівлі США у жовтні ввело низку суворих заходів експортного контролю щодо передових напівпровідників та обладнання для виробництва мікросхем, але не випустило формальних постанов для кодифікації правил. З осені минулого року адміністрація збирала коментарі підприємств та вела переговори з урядами союзних країн, щоби виробити остаточні правила.

США переконали Нідерланди та Японію, в яких знаходяться провідні світові виробники обладнання для виробництва чипів, приєднатися до політики США та працюють з ними над уніфікацією списку контрольованих товарів.

Очікується також, що США дозволять виробникам чипів з Південної Кореї та Тайваню продовжувати роботу та розширювати свої діючі заводи в Китаї, виробляючи менш просунуті чи застарілі чипи.

Адміністрація Байдена також розглядає указ, який обмежить інвестиції США до Китаю та інших геополітичних суперників.

У червні стало відомо, що США розглядають нові обмеження на експорт чипів штучного інтелекту до Китаю. Обмеження вводяться на тлі побоювань, що Китай може використати ШІ-чіпи від Nvidia та інших компаній для розробки зброї та атак хакерів, писало видання The Wall Street Journal.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні