Категорія
Новини
Дата

Японія допоможе США обмежити виробництво чипів у Китаї

Японія заявила в пʼятницю, 31 березня, що обмежить експорт 23 видів обладнання для виробництва напівпровідників, погодивши свої заходи контролю за торгівлею технологіями із прагненням США обмежити можливості Китаю з виробництва передових мікросхем, пише Reuters.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Японія, де розташовані найбільші світові виробники чипового обладнання, такі як Nikon Corp. і Tokyo Electron Ltd., не вказала в обмеженнях Китай, заявивши, що виробники обладнання мають отримати дозвіл на експорт для всіх регіонів.
  • «Ми виконуємо свою відповідальність як технологічна нація, щоб сприяти міжнародному миру та стабільності», – заявив на пресконференції міністр економіки, торгівлі та промисловості Ясутосі Нісімура.
  • За його словами, Японія хоче припинити використання передових технологій у військових цілях та не має на увазі одну конкретну країну.
  • Японія заявила, що запровадить експортний контроль щодо шести категорій обладнання, що використовується у виробництві чипів.
  • Обмеження, ймовірно, торкнуться обладнання, виробленого як мінімум дюжиною японських компаній, таких як Nikon, Tokyo Electron, Screen Holdings Co Ltd. та Advantest Corp.
  • Відповідаючи на питання про наслідки цього рішення, міністр Нісімура сказав, що він очікує обмеженого впливу на вітчизняні компанії.
  • Водночас Такамото Судзукі, голова відділу економічних досліджень Marubeni в Китаї, сказав, що ці заходи стануть ударом по японських виробниках обладнання з огляду на відсутність сильного внутрішнього ринку чипів.

Контекст

Рішення Японії розглядається як велика дипломатична перемога адміністрації президента США Джо Байдена, яка у жовтні оголосила про широкі обмеження доступу Китаю до американських технологій виробництва мікросхем, щоб уповільнити його технологічний та військовий прогрес.

Без допомоги таких важкоатлетів, як Японія та Нідерланди, заходи США були б неефективними. Японія та Нідерланди в січні домовилися приєднатися до США в обмеженні експорту обладнання до Китаю, яке може бути використане для виробництва мікросхем розміром менше 14 нанометрів, але не оголошували про угоду, щоб не провокувати Китай, повідомляли джерела.

У Нідерландах уряд повідомив у листі до парламенту цього місяця, що планує обмежити експорт обладнання для виробництва мікросхем. Велика голландська компанія ASML Holding NV домінує на ринку літографічних систем, що використовуються для створення чипів. У Китаї відреагували на рішення Нідерландів. Представниця міністерства закордонних справ Китаю поскаржилася, що «окрема країна», маючи на увазі США, намагається «захистити свою власну гегемонію», зловживаючи національною безпекою як приводом, щоб «позбавити Китай його права на розвиток».

Японія, яка колись домінувала у виробництві чипів, але зіткнулася з тим, що її ринкова частка впала приблизно до 10%, як і раніше, є великим постачальником машин для виготовлення мікросхем та напівпровідникових матеріалів. Tokyo Electron і Screen виробляють близько пʼятої частини всіх інструментів для виробництва мікросхем у світі, а Shin-Etsu Chemical Co Ltd. та Sumco Corp. виробляють більшу частину кремнієвих пластин.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні