Категорія
Новини
Дата

США розглядають нові обмеження на експорт ШІ-чипів до Китаю

Адміністрація президента США Джо Байдена розглядає нові обмеження на експорт чипів штучного інтелекту до Китаю. Обмеження вводяться на тлі побоювань, що Китай може використати ШІ-чіпи від Nvidia та інших компаній для розробки зброї та атак хакерів, пише The Wall Street Journal.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами джерел, міністерство торгівлі США може вжити заходів уже на початку наступного місяця, щоб зупинити постачання чипів, вироблених Nvidia та іншими виробниками чипів, клієнтам у Китаї та інших країнах, які викликають стурбованість, без попереднього отримання ліцензії.
  • Ця дія буде частиною остаточних правил, що кодифікують та розширюють заходи експортного контролю, оголошені в жовтні.
  • Цей крок може ще більше обмежити здатність Китаю нарощувати свої можливості ШІ після минулорічних обмежень, які включали передові чипи ШІ, зроблені Nvidia і Advanced Micro Devices.
  • Адміністрація також розглядає питання щодо обмеження оренди хмарних сервісів китайськими компаніями, які займаються штучним інтелектом, які використовували такі механізми для обходу заборон на експорт удосконалених чипів.
  • Терміни запровадження обмежень все ще невідомі, оскільки виробники чипів продовжують наполягати на тому, щоб адміністрація відмовилася від них або послабила їх. За словами джерела, адміністрація, ймовірно, зачекає до візиту до Китаю міністра фінансів Джанет Йеллен на початку липня, щоб не злити Пекін.

Контекст

Офіційні особи та політики США все частіше розглядають ШІ через призму національної безпеки. Міністерство торгівлі США у жовтні ввело низку суворих заходів експортного контролю щодо передових напівпровідників та обладнання для виробництва мікросхем, але не випустило формальних постанов для кодифікації правил. З осені минулого року адміністрація збирала коментарі підприємств та вела переговори з урядами союзних країн, щоби виробити остаточні правила.

США переконали Нідерланди та Японію, в яких знаходяться провідні світові виробники обладнання для виробництва чипів, приєднатися до політики США та працюють з ними над уніфікацією списку контрольованих товарів.

Очікується також, що США дозволять виробникам чипів з Південної Кореї та Тайваню продовжувати роботу та розширювати свої діючі заводи в Китаї, виробляючи менш просунуті чи застарілі чипи.

Адміністрація Байдена також розглядає указ, який обмежить інвестиції США до Китаю та інших геополітичних суперників.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні