F-16 /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

США погодили постачання Україні винищувачів F-16 із Данії та Нідерландів – Reuters

F-16 Фото Shutterstock

США схвалили постачання Україні винищувачів F-16 із Данії та Нідерландів, пише Reuters із посиланням на американського чиновника та лист держсекретаря Ентоні Блінкена. Повідомляється, що Україна може отримати першу партію винищувачів після завершення підготовки українських пілотів.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти 

  • «Цим листом я висловлюю повну підтримку Сполучених Штатів як передачі винищувачів F-16 Україні, так і навчання українських пілотів кваліфікованими інструкторами. Як і раніше, залишається важливим, щоб Україна була в змозі захистити себе від російської агресії, що триває, і порушення її суверенітету», – зазначається в листі Блінкена.
  • Держсекретар заявив, що схвалення запитів Данії та Нідерландів на відправку винищувачів дасть змогу Україні «повною мірою скористатися своїми новими можливостями, як тільки перша партія пілотів завершить навчання».
  • «Ми вітаємо рішення Вашингтона прокласти шлях для відправки винищувачів F-16 в Україну», – заявив голова МЗС Нідерландів Вопке Гукстра у соцмережі X.
  • «Зараз ми будемо далі обговорювати цю тему з нашими європейськими партнерами», – додав він.

Контекст

На початку року Гукстра заявив у парламенті Нідерландів, що його кабінет розгляне питання про постачання винищувачів F-16, якщо їх запросить Київ. 

16 лютого депутати Європарламенту ухвалили резолюцію, в якій закликали серйозно розглянути питання про доставку в Україну винищувачів, гелікоптерів, ракетних комплексів і суттєве збільшення кількості боєприпасів.

Радник США з національної безпеки Джейк Салліван заявляв, що США працюватимуть із союзниками в найближчі місяці, щоб визначити, коли будуть доставлені літаки і хто це зробить. Найбільш вірогідний сценарій – США не відправлятимуть F-16 в Україну, а натомість покладатимуться на їх постачання з інших країн.

На початку липня видання Financial Times повідомляло, що група з 11 країн Заходу з серпня розпочне навчання українських льотчиків керуванню винищувачами F-16. Навчання розпочнеться в Данії, при цьому для реалізації довгострокових навчальних програм сторони створять центр у Румунії.

За словами Саллівана, США нададуть європейським країнам офіційний дозвіл тренувати українських пілотів на F-16.

Наприкінці липня видання Politico повідомило, що США та європейські країни намагаються узгодити план щодо навчання українських пілотів керуванню винищувачами F-16.

16 серпня речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат заявив, що Україна не зможе отримати винищувачі F-16 восени та взимку цього року. Проте, за його словами, питання про навчання українських льотчиків на F-16 «зрушило з місця».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні