Категорія
Новини
Дата

США працюють над розблокуванням $50 млрд позики Україні за рахунок російських активів до кінця року – посол Бріджит Брінк

2 хв читання

США працюють над розблокуванням $50 млрд позики для України, що погашатиметься за рахунок майбутніх прибутків, отриманих від заморожених суверенних російських активів, повідомила в інтервʼю Forbes Ukraine посол США Бріджит Брінк. Очікується, що це можна зробити в співпраці з партнерами до кінця року.

Заморожені активи центрального банку Росії в ЄС сягають €210 млрд і становлять більшість таких знерухомлених активів у всьому світі. Залежно від рівня відсоткових ставок доходи від цих активів наразі оцінюються у €2,5–3 млрд на рік.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Ключові факти

  • «Ми працюємо над розблокуванням $50 млрд позики для України, що базується на російських суверенних активах. Ми віримо, що це можна зробити в співпраці з європейцями та іншими партнерами до кінця року», – сказала пані посол. 
  • За її словами, у разі досягнення успіху – «це відкриє значну суму коштів».
  • Брінк додала, що майбутнє фінансування потребуватиме певних кроків, особливо з огляду на майбутні вибори в Америці, і до цього рішення ще потрібно буде дійти. 
  • «Але можу сказати, що я не бачу зменшення сильної двопартійної підтримки України», – пояснила вона, додавши, що це стосується обох палат Конгресу, а також широкої підтримки серед громадськості.

Контекст

14 червня на саміті G7 в Італії лідери країн G7 домовилися про спрямування Україні близько $50 млрд. Передбачається, що кошти обслуговуватимуться та погашатимуться за рахунок майбутніх прибутків, отриманих від заморожених суверенних російських активів, що знаходяться в ЄС та інших юрисдикціях. 

Згідно з цим планом, ЄС і США мали взяти на себе по близько $20 млрд, а $10 млрд, що залишилися, розділять між собою Велика Британія, Японія та Канада.

Однак США, щоб забезпечити стабільний приплив доходів для обслуговування кредиту, зажадали гарантій того, що російські активи, більшість яких перебувають у Європі, залишаться замороженими.

ЄК запропонувала продовжити санкції блоку, що заморожують російські активи з поточного шестимісячного періоду до 36 місяців. Інші запропоновані варіанти включають продовження санкцій на пʼять років. Проте премʼєр Угорщини Віктор Орбан, який у минулому накладав вето на підтримку України з боку ЄС, наразі блокує таке продовження.

17 вересня видання FT повідомило, що ЄС готується надати Україні до €40 млрд нових кредитів до кінця року незалежно від участі США. Брюссель нібито розробив альтернативне рішення щодо фінансування, щоб обійти вето Угорщини, яка блокує подальше заморожування російських активів. Кошти призначені для фінансової стабільності України, яка, за даними Києва та МВФ, 2025 року зіткнеться з дефіцитом фінансування у розмірі $38 млрд.

20 вересня президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн під час візиту до Києва оголосила пропозицію надати Україні макрофінансову допомогу (MFA) обсягом до €35 млрд на 2024–2025 роки. 

26 вересня стало відомо, що США планують внести $20 млрд у пакет допомоги Україні у розмірі $50 млрд за рахунок російських суверенних активів, якщо ЄС скоригує свій режим санкцій проти РФ. Навіть якщо ЄС не внесе зміни до своїх санкцій, США все одно зроблять свій внесок, але на меншу суму.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд