Категорія
Новини
Дата

США проти надання Україні «дорожньої карти» до членства в НАТО на саміті в липні – FT

США, Німеччина та Угорщина опираються спробам низки союзників запропонувати Україні «дорожню карту» до членства в НАТО на липневому саміті Альянсу, пише Financial Times. Це свідчить про розбіжності на Заході щодо статусу Києва після війни. Натомість Штати закликають зосередитися на військовій підтримці.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами чотирьох офіційних осіб, які брали участь у переговорах, США, Німеччина та Угорщина проти спроб Польщі та країн Балтії запропонувати Києву тісніші звʼязки з НАТО та чіткі заяви про підтримку майбутнього членства.
  • Розбіжності стали очевидними на зустрічі міністрів закордонних справ НАТО в Брюсселі цього тижня, а офіційні особи держав-членів мають намір провести наступні два місяці на переговорах напередодні саміту лідерів у Вільнюсі в липні.
  • Переговори відбуваються на тлі попереджень президента України Володимира Зеленського про те, що він візьме участь у саміті лише в тому випадку, якщо йому будуть представлені реальні кроки до членства в НАТО, такі як гарантії безпеки від його членів або тісніша співпраця з Альянсом.
  • За словами офіційних осіб, минулого місяця генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг подав державам-членам документ із пропозицією, в якій викладено «практичні та політичні» пропозиції для Києва. Це включало пропозицію про нову декларацію щодо відносин України з НАТО, яка ґрунтується на заяві 2008 року.
  • Дипломати, які брали участь у переговорах цього тижня, заявили, що серед міністрів закордонних справ у Брюсселі були дебати про те, що слід запропонувати Україні. Союзники демонстрували відмінності у своїх вимогах. 31 член Альянсу одностайно згодні з тим, що членство не є короткостроковим варіантом і не може серйозно обговорюватися, доки триває війна.
  • Але двоє джерел, які були присутні на зустрічах, заявили, що все більше країн підтримують ідею запропонувати Україні у Вільнюсі «політичний шлях» до членства, що «зміцнить» звʼязки між Альянсом і Києвом. 
  • За їхніми словами, США опираються цій пропозиції. Натомість Штати закликають союзників зосередитися на короткостроковій військовій, фінансовій і гуманітарній допомозі Україні, щоб допомогти їй відбити російське вторгнення. За словами офіційних осіб США, головним пріоритетом для Вільнюса має бути практична підтримка, така як постачання боєприпасів, а дискусії про можливі повоєнні політичні відносини лише відволікають від цієї мети.

Контекст

У 2008 році НАТО погодилася, що Україна в якийсь момент стане її членом, але з того часу не просувала цього формулювання. На той час саме США закликали НАТО надати Україні конкретний графік вступу, так званий План дій щодо членства, але Франція та Німеччина заперечували, побоюючись, що цей крок спровокує Росію.

Україна офіційно подала заявку на вступ до НАТО минулого року після вторгнення Росії. Те саме зробили Фінляндія та Швеція, перша з яких приєдналася до Альянсу 4 квітня.

Україна стане членом Північноатлантичного альянсу в «довгостроковій перспективі». Про це раніше сказав генсек НАТО Єнс Столтенберг. Він наголосив, що Україні зараз потрібно зберегти незалежність на фоні загрози з боку РФ, пише BBC.

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна хотіла б мати гарантії безпеки з боку держав – членів НАТО, доки вона рухається шляхом вступу до Альянсу. Таким чином Зеленський прокоментував свої очікування від майбутнього саміту НАТО влітку у Вільнюсі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні