Категорія
Новини
Дата

США схвалили поставки венесуельської нафти в Європу — Reuters

Італійська нафтова компанія Eni SpA та іспанська Repsol SA можуть почати відвантажувати нафту з Венесуели в Європу вже наступного місяця, аби компенсувати припинення нафтових закупок у Росії. Про це повідомляє Reuters із посиланням на п’ять своїх співрозмовників.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Очікується, що обсяги нафти, які отримуватимуть Eni і Repsol, є невеликими, тож вплив на світові ціни буде помірним. Однак «зелене світло» Вашингтона на відновлення давно заморожених потоків венесуельської нафти до Європи може дати символічний імпульс президентові Венесуели Ніколасу Мадуро», — ідеться в матеріалі.
  • Перед цим Державний департамент США надіслав листа обом європейським компаніям, де зазначив про доцільність відновлення поставок з Венесуели. У Вашингтоні сподіваються, що це допоможе Європі зменшити енергетичну залежність від Росії, а також скоротить потік нафти з Венесуели до Китаю. Інша мета полягає в тому, щоби переконати Мадуро відновити політичні переговори з опозицією в його країні.
  • Дві європейські енергетичні компанії, які мають спільні підприємства з венесуельською державною нафтовою компанією PDVSA, можуть зараховувати нафту на рахунок несплачених боргів і прострочених дивідендів. При цьому, ключовою умовою є те, що отримана нафта «повинна відправлятися лише в Європу, і її не можна перепродавати в іншому місці».

Контекст

ЄС схвалив шостий пакет санкцій з частковим ембарго російської нафти – заборона на нафту, що транспортується морем. Постачання трубопроводом «Дружба» не потрапило під санкції. РФ постачала близько 720 000 барелів сирої нафти на день на європейські НПЗ своїм магістральним трубопроводом у 2021 році. Ще 1,57 млн барелів на день вирушали до ЄС із балтійських, чорноморських та арктичних портів, писав Bloomberg.

Країни ОПЕК+ домовилися збільшити видобуток нафти до 648 000 барелів на добу у липні та до 648 000 барелів на добу в серпні, щоб компенсувати падіння видобутку у РФ.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні