Україна відмовляється виключити Raiffeisen із переліку міжнародних спонсорів війни – Reuters
Категорія
Новини
Дата

Україна відмовляється виключити Raiffeisen із переліку міжнародних спонсорів війни – Reuters

Україна відмовилася прибрати Raiffeisen Bank International із переліку міжнародних спонсорів війни, закликаючи найбільший західний банк у Росії розірвати звʼязки з Москвою, пише Reuters.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У листі, з яким ознайомилося агентство, українські чиновники поставили під сумнів те, що банк зробив достатньо, щоб залишити Росію, заявивши, що більша частина його планів була розпливчастою та неповною.
  • «Низка білих плям все ще залишається, – написали в листі українські чиновники, заявивши, що це завадило виключенню банку зі списку. – Графік продажу відсутній… залишається незрозумілим, коли сценарій виходу може почати діяти».
  • Raiffeisen мав намір виділити свій російський бізнес минулого року, але цього ще не сталося. Представник Raiffeisen заявив, що банк не може назвати термін виходу з Росії, оскільки це залежить від схвалення регулюючих органів.
  • Українські чиновники також висловили у листі своє занепокоєння щодо програм Raiffeisen щодо полегшення кредитування російських військових.
  • Джерело в українському уряді повідомило, що лист був надісланий після того, як австрійський банк заявив про свій намір вийти з Росії до третього кварталу 2024 року. Українські чиновники запитували у листі, скільки часу потрібно для отримання дозволів регулюючих органів від Європейського Союзу та Австрії.
  • «Наш запит про конкретні показники скорочення бізнесу також залишається практично без відповіді», – йдеться в повідомленні, маючи на увазі зобовʼязання банку скоротити свій російський бізнес.
  • У листі говорилося, що «призупинений» статус банку у переліку НАЗК залишиться чинним, але Україна може видалити банк із нього лише у разі, якщо отримає «позитивні новини».

Контекст

Raiffeisen – єдина австрійська компанія у переліку міжнародних спонсорів війни. Деякі компанії були виключені зі списку, в тому числі угорський OTP Bank.

Raiffeisen досі фігурує поряд з іншими компаніями, визнаними НАЗК міжнародними спонсорами війни, проте на сайті сказано, що статус банку «призупинений на період проведення двосторонніх консультацій із залученням представників Європейської комісії».

Австрія публічно підтримує Україну, але кілька джерел, знайомих із думками в уряді, заявили, що вони не хочуть повністю розривати багаторічні звʼязки з Росією, сподіваючись, що на якомусь етапі вдасться відновити відносини. Австрійські урядовці вважають, що Raiffeisen був виділений несправедливо, бо інші банки, такі як італійський UniCredit, який теж працює в Росії, у списку немає.

У жовтні минулого року міністр закордонних справ Австрії Олександр Шалленберг відкрито розкритикував список від НАЗК як довільний на зустрічі європейських міністрів у Києві, повідомило тоді джерело.

У грудні під час погодження 12-го пакету санкції Австрія намагалася виторгувати вилучення свого банку Raiffeisen із українського списку спонсорів війни в обмін на схвалення нових санкцій Євросоюзу щодо Росії. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні