Категорія
Новини
Дата

США замовили боєприпаси для України на $522 млн і розглядають можливість постачання вилученої у контрабандистів зброї

2 хв читання

США надали двом компаніям замовлення на $522 млн на виробництво 55-мм артилерійських боєприпасів для України, пише The Defense Post. Замовлення, офіційно прийняті 30 січня, передано Northrop Grumman Systems Corp. та Global Military Products Inc. на тлі побоювань, що Україна швидко виснажує запаси снарядів США та інших союзників.

Ключові факти

  • Постачання нових боєприпасів планується розпочати у березні цього року, йдеться у повідомленні сухопутних військ. Контракт фінансується Ініціативою Пентагону щодо сприяння безпеці України.
  • У листопаді офіційний представник США заявив, що російські війська роблять близько 20 000 артилерійських пострілів на день. Швидкість витрачання Україною становила від 4000 до 7000 пострілів на день. Нині обидві сторони війни стикаються з нестачею боєприпасів та економлять їх.
  • «Війна в Україні споживає величезну кількість боєприпасів і виснажує запаси союзників», – заявив голова НАТО Єнс Столтенберг. За його словами, поточні темпи витрачання боєприпасів в Україні у багато разів перевищують нинішні темпи виробництва й це створює навантаження на оборонну промисловість.
  • За інформацією The Wall Street Journal, американські військові розглядають можливість відправки Україні тисяч одиниць захопленої зброї та більше мільйона набоїв, які колись були призначені для бойовиків, які підтримуються Іраном, в Ємені.
  • Представники США заявили, що планують відправити Україні понад 5000 автоматів, 1,6 млн набоїв до стрілецької зброї, невелику кількість протитанкових ракет і понад 7000 неконтактних підривників, вилучених останніми місяцями біля узбережжя Ємену у контрабандистів, підозрюваних у роботі на Іран.
  • Завдання адміністрації президента США Джо Байдена – знайти юридичне виправдання вилученню зброї з одного конфлікту та передачі його до іншого. Ембарго ООН на постачання зброї вимагає від США та їхніх союзників знищення, зберігання чи ліквідації захопленої зброї. За словами офіційних осіб США, юристи адміністрації Байдена розглядають питання про те, чи резолюція створює якийсь простір для маневру для передачі зброї Україні.
  • Прихильники цієї ідеї заявили, що Байден, можливо, зможе вирішити юридичне питання, видавши указ або працюючи з Конгресом над тим, щоб дати США право конфіскувати зброю відповідно до законів про цивільну конфіскацію та відправити її до України.

Контекст

Адміністрація президента США Джо Байдена готує кілька оголошень, спрямованих на демонстрацію непохитної підтримки США України до роковин початку війни наступного тижня. Зокрема, йдеться про нові санкції проти Росії та, можливо, пакет сприяння в розмірі $10 млрд, щоб допомогти уряду в Києві продовжувати функціонувати. Офіційні особи повідомили Sky News, що це буде пряма бюджетна підтримка уряду України. А найближчими днями США також оголосять про ще один великий пакет військової допомоги Україні.

Війна в Україні потребує безпрецедентної витрати боєприпасів, щодня робиться понад 5000 артилерійських пострілів, пише Financial TimesВиробники оборонної продукції намагаються наростити виробництво для поповнення національних запасів, а також підтримки постачань в Україну. Німецький оборонний підрядник Rheinmetall AG планує розпочати виробництво боєприпасів для самохідних зенітних установок Gepard, які уряд Німеччини постачає Україні, повідомив міністр оборони Борис Пісторіус.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні