Категорія
Новини
Дата

США запровадили новий пакет санкцій проти Росії. Вони стосуються ключових галузей та проєктів

2 хв читання

США запровадили черговий пакет санкцій проти Росії за війну в Україні. Під обмеження потрапили 400 фізичних осіб і компаній, повідомило управління з контролю за іноземними активами Мінфіну США. Обмеження зачіпають, зокрема, енергетичну, металургійну та гірничодобувну галузі. 

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Ключові факти

  • Нові обмеження суттєво вплинуть на ключові для Росії нафтові та газові проєкти, вважає голова Офісу президента України Андрій Єрмак. 
  • Під санкції потрапили: ТОВ «Екропромстрой», дочірня компанія «Новатек», якій передано 40% ТОВ «Арктик СПГ-2»; ТОВ «Межрегионстрой», яка будує обʼєкти для проєкту «Восток Ойл» від «Роснефть»; ПАТ «Якутская топливно-энергетическая компания» (ЯТЕК), відповідальна за проєкт «СПГ Якутия».
  • Санкції також накладаються на найбільших експортерів вугілля з Росії – «СДС Уголь», «УК Мечел-Майнинг», АТ «Стройсервис» – та дві дочірні компанії «Росатома».
  • До санкційних списків внесено російські інститути військових розробок, виробників безпілотних літальних апаратів та електроніки, а також компанії, які обслуговують потреби російського ВПК, разом із їхніми власниками й менеджментом.
  • Під санкції потрапили посередники з ОАЕ, Гонконгу, Туреччини, Казахстану, Киргизстану та Китаю, які здійснювали поставки мікроелектроніки в Росію в обхід санкцій. 
  • Санкції поширюються на мережі субʼєктів, залучених до забезпечення російського ВПК, включаючи учасників схеми постачання західними компонентами виробника винищувачів «Су».
  • США також посилюють контроль за експортом до РФ та Білорусі й обмежують доступ компаній цих країн до програмного забезпечення для верстатів з числовим програмним керуванням (ЧПК). 
  • До списку компаній, які підпадають під суворі вимоги ліцензування експорту, додано 131 компанію з РФ, Китаю, Ірану, Туреччини, ОАЕ, Казахстану та інших країн, підозрюваних у порушенні санкцій.

Контекст

Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну у лютому 2022 року США та їхні союзники ввели безпрецедентні санкції проти Росії. Ці заходи спрямовані на ізоляцію російської економіки, обмеження її доступу до технологій та фінансових ринків, а також на зменшення її здатності фінансувати війну.

Попри сотні санкцій і обмежень, російська економіка пристосувалася до життя в ізоляції та навіть показує зростання. Насамперед завдяки нарощуванню військового виробництва, що, як визнає влада РФ, «перегріває» її. Але ситуація далека від того, що хотіли б бачити Україна та її партнери.

В оцінках економіки РФ не варто впадати в крайнощі – або чекати, що вона розвалиться завтра, або вважати, що вона непохитна, вважає Еліна Рибакова, директорка Київської школи економіки (KSE) з міжнародних програм, запрошена наукова співробітниця Інституту міжнародної економіки Петерсона та аналітичного центру Bruegel. Як експертка KSE Institute вона займається міжнародними санкціями проти Росії. У якому стані російська економіка на третьому році повномасштабної війни? Як довго вона зможе утримувати темпи військового виробництва? Які санкції найбільше б’ють по РФ? Про це в інтерв’ю Forbes.

 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд