Категорія
Новини
Дата

Starlink Ілона Маска вийшов на беззбитковість

Проєкт Starlink, що належить аерокосмічній компанії SpaceX Ілона Маска, вийшов на беззбитковість. Про це американський мільярдер повідомив на своїй сторінці у соцмережі X (Twitter). 

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти 

  • «З радістю повідомляю, що Starlink від SpaceX досяг беззбиткового грошового потоку! Чудова робота чудової команди», – йдеться у дописі Маска. 
  • Станом на жовтень 2023-го на Starlink припадає більша частина всіх активних супутників на навколоземній орбіті, сказав Маск. 
  • Проте Маск не уточнив, чи беззбитковість досягнута на операційній основі, чи протягом певного періоду. 

Контекст 

У вересні 2022-го SpaceX повідомила Пентагону, що більше не може фінансувати Starlink для України. Компанія оцінила потребу у фінансуванні в $120 млн до кінця 2022-го і $400 млн – наступного року. Маск підтвердив, що SpaceX хоче відмовитися від фінансування Starlink в Україні. 

Згодом можливість фінансувати Starlink в Україні почали розглядати у Пентагоні та країнах ЄС. У жовтні Маск заявив, що SpaceX втрачала по $20 млн на місяць на обслуговуванні Starlink в Україні. Проте не відмовився фінансувати проєкт в Україні. 

«Ще до того, як Міноборони прийшло з відповіддю, я сказав Михайлу Федорову, що SpaceX не відключить Starlink, навіть якщо Міноборони відмовиться надавати фінансування», – написав Маск.

Наприкінці квітня 2022-го SpaceX зареєструвала офіційне представництво – ТОВ «Старлінк Україна», а 9 червня отримала ліцензію оператора. Водночас компанія вирішила відкрити замовлення для всіх охочих, прямо доставляючи термінали користувачам.

Наразі в Україні працюють десятки тисяч терміналів Starlink, отримані від SpaceX, міністрів цифрової трансформації країн ЄС та партнерів. «Starlink не так просто купити в масштабі. Мінцифри привезло близько 42 000 штук. Загалом їх на 1–2% більше», – сказав голова Мінцифри Михайло Федоров в інтерв’ю Forbes у вересні 2023-го.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні