Категорія
Новини
Дата

Стартап Perplexity AI залучив майже $26 млн, щоб скласти конкуренцію пошуковику Google

2 хв читання

Компанія Perplexity AI, що створює діалогову пошукову систему з використанням штучного інтелекту, залучила $25,6 млн в рамках раунду фінансування, проведеного New Enterprise Associates, пише Bloomberg.

Ключові факти

  • Perplexity є частиною зростаючої хвилі стартапів, які прагнуть використати штучний інтелект, щоб послабити контроль Google над онлайн-пошуком. Серед його інвесторів значна кількість власних дослідників штучного інтелекту Google.
  • Стартап із Сан-Франциско пропонує нову модель пошуку. Користувачі вводять прості запити на його вебсайті і Perplexity відповідає короткими відповідями, що генеруються його системами штучного інтелекту. 
  • Поряд з раундом фінансування компанія у вівторок, 28 березня, запустила програму для iOS, виявивши, що більша частина її трафіку надходить з мобільних пристроїв.
  • Стартап швидко знайшов шанувальників та залучив зірковий список інвесторів, у тому числі Яна Лекуна, головного фахівця зі штучного інтелекту в Meta Platforms Inc. Серед його прихильників також принаймні шість нинішніх та колишніх дослідників штучного інтелекту в Google та дочірній компанії DeepMind, включаючи Джефа Діна, старшого віцепрезидента Google з досліджень та штучного інтелекту, який, згідно з даними дослідницької компанії PitchBook, був інвестором у компанії на ранніх стадіях.
  • Велика присутність співробітників Google серед інвесторів стартапу говорить про всюдисущість Google в області штучного інтелекту, що розвивається, і про те, що фундаментальна робота компанії в цій галузі часто виходить за межі її кампуса в Каліфорнії.
  • Ті, хто вкладає свої гроші в нові інтерфейси чату, такі як Perplexity та ChatGPT, популярний чат-бот від OpenAI, роблять ставку на те, що нові інструменти зрештою відвернуть користувачів від основного пошукового продукту Google. Компанія Google, що належить Alphabet Inc., прагне швидше просуватися в області ШІ. Тим не менш, багато її конкурентів у цій галузі укомплектовані дослідниками, які залишили її лабораторії штучного інтелекту і, у випадку з Perplexity, також фінансуються ними.
  • Звʼязки Perplexity з пошуковим гігантом сягають її головного виконавчого директора Аравінда Шрініваса, який до заснування Perplexity працював дослідником у DeepMind і дослідницькій групі Google Brain. Це пояснює, чому так багато співробітників Google вклали кошти у Perplexity, сказав Боб Магліа, колишній керівник Microsoft Corp., який також інвестував у стартап.

Контекст

Раунд фінансування Perplexity скромний порівняно з іншими стартапами в галузі ШІ, які оголосили про нові надходження останніми тижнями. Компанія Character.AI, також заснована колишніми співробітниками Google, нещодавно залучила $150 млн . 

Adept, ще один стартап у галузі штучного інтелекту, оголосив про залучення $350 млн від інвесторів, включаючи Spark Capital та General Catalyst. 

Норвезька робототехнічна компанія 1X, раніше відома як Halodi Robotics, залучила $23,5 млн у рамках раунду фінансування серії A2, пише Tech.eu. Новий приплив капіталу спрямований на збільшення виробництва моделі андроїда NEO у тандемі з розширенням виробництва її першого комерційно доступного андроїда EVE у Норвегії та Північній Америці.

14 березня OpenAI, яка створила чат-бот ChatGPT, анонсувала випуск більш потужної та удосконаленої версії штучного інтелекту – GPT-4. «Вона може скласти адвокатський іспит та отримати п’ять балів у декількох випускних шкільних іспитах», – написав 14 березня у Twitter СЕО компанії OpenAI Сем Альтман

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні