Категорія
Новини
Дата

Стартап Perplexity AI залучив майже $26 млн, щоб скласти конкуренцію пошуковику Google

Компанія Perplexity AI, що створює діалогову пошукову систему з використанням штучного інтелекту, залучила $25,6 млн в рамках раунду фінансування, проведеного New Enterprise Associates, пише Bloomberg.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Perplexity є частиною зростаючої хвилі стартапів, які прагнуть використати штучний інтелект, щоб послабити контроль Google над онлайн-пошуком. Серед його інвесторів значна кількість власних дослідників штучного інтелекту Google.
  • Стартап із Сан-Франциско пропонує нову модель пошуку. Користувачі вводять прості запити на його вебсайті і Perplexity відповідає короткими відповідями, що генеруються його системами штучного інтелекту. 
  • Поряд з раундом фінансування компанія у вівторок, 28 березня, запустила програму для iOS, виявивши, що більша частина її трафіку надходить з мобільних пристроїв.
  • Стартап швидко знайшов шанувальників та залучив зірковий список інвесторів, у тому числі Яна Лекуна, головного фахівця зі штучного інтелекту в Meta Platforms Inc. Серед його прихильників також принаймні шість нинішніх та колишніх дослідників штучного інтелекту в Google та дочірній компанії DeepMind, включаючи Джефа Діна, старшого віцепрезидента Google з досліджень та штучного інтелекту, який, згідно з даними дослідницької компанії PitchBook, був інвестором у компанії на ранніх стадіях.
  • Велика присутність співробітників Google серед інвесторів стартапу говорить про всюдисущість Google в області штучного інтелекту, що розвивається, і про те, що фундаментальна робота компанії в цій галузі часто виходить за межі її кампуса в Каліфорнії.
  • Ті, хто вкладає свої гроші в нові інтерфейси чату, такі як Perplexity та ChatGPT, популярний чат-бот від OpenAI, роблять ставку на те, що нові інструменти зрештою відвернуть користувачів від основного пошукового продукту Google. Компанія Google, що належить Alphabet Inc., прагне швидше просуватися в області ШІ. Тим не менш, багато її конкурентів у цій галузі укомплектовані дослідниками, які залишили її лабораторії штучного інтелекту і, у випадку з Perplexity, також фінансуються ними.
  • Звʼязки Perplexity з пошуковим гігантом сягають її головного виконавчого директора Аравінда Шрініваса, який до заснування Perplexity працював дослідником у DeepMind і дослідницькій групі Google Brain. Це пояснює, чому так багато співробітників Google вклали кошти у Perplexity, сказав Боб Магліа, колишній керівник Microsoft Corp., який також інвестував у стартап.

Контекст

Раунд фінансування Perplexity скромний порівняно з іншими стартапами в галузі ШІ, які оголосили про нові надходження останніми тижнями. Компанія Character.AI, також заснована колишніми співробітниками Google, нещодавно залучила $150 млн . 

Adept, ще один стартап у галузі штучного інтелекту, оголосив про залучення $350 млн від інвесторів, включаючи Spark Capital та General Catalyst. 

Норвезька робототехнічна компанія 1X, раніше відома як Halodi Robotics, залучила $23,5 млн у рамках раунду фінансування серії A2, пише Tech.eu. Новий приплив капіталу спрямований на збільшення виробництва моделі андроїда NEO у тандемі з розширенням виробництва її першого комерційно доступного андроїда EVE у Норвегії та Північній Америці.

14 березня OpenAI, яка створила чат-бот ChatGPT, анонсувала випуск більш потужної та удосконаленої версії штучного інтелекту – GPT-4. «Вона може скласти адвокатський іспит та отримати п’ять балів у декількох випускних шкільних іспитах», – написав 14 березня у Twitter СЕО компанії OpenAI Сем Альтман

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні