Категорія
Новини
Дата

Страховики почали відмовлятися від угод із кредиторами FTX

Страховики відмовляють у послугах або обмежують страхове покриття клієнтам, які мають активи на криптовалютній біржі FTX, пише Reuters із посиланням на повідомлення кількох учасників ринку. 

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Фахівці страхових ринків Lloydʼs of London і Бермудських островів вимагають від криптоплатформ розкриття інформації про їхні звʼязки з FTX та пропонують виключати з полісів покриття будь-яких претензій, що виникають у звʼязку з крахом криптобіржі.
  • Брокер Lloydʼs компанія Superscript надає клієнтам, які мали справу з FTX, обовʼязкову анкету, в якій потрібно вказати дані про активи на збанкрутілій біржі, сказав Бен Девіс, провідний фахівець із цифрових активів у Superscript. 
  • За словами страховиків і брокерів, виключення таких претензій може стати страховим захистом для самих страховиків. «Припустимо, у клієнта 40% всіх активів на FTX, до яких він не може отримати доступ, тоді або він отримає відмову, або ми включимо виняток, що обмежує покриття будь-яких претензій, повʼязаних із його коштами на FTX», – пояснив Девіс.
  • Криптостраховик Relm, що базується на Бермудських островах, який раніше надавав покриття компаніям, пов’язаним із FTX, дотримується ще суворішого підходу. «Якщо нам доведеться включити виключення криптовалюти або нормативне виключення, ми просто не будемо пропонувати покриття», – сказав співзасновник Relm Джо Ціолковський.
  • Одне з найактуальніших питань на сьогодні – чи покриватимуть страховики поліси D&O інших компаній, що мали справу з FTX, розповів Ціолковський. До криптовалютних компаній, що мають фінансовий стосунок до FTX, входять криптобіржа Binance та криптокредитор Genesis.
  • У той час як компанії з найменш ризикованої частини криптовалютного ринку, що надають послуги розміщення коштів у холодних гаманцях, можуть отримати страхове покриття за таким полісом на суму до $1 млрд, покриття страхувальника D&O з решти ринку тепер може бути обмежене десятками мільйонів доларів, каже Ціолковський.
  • Крах FTX також, імовірно, спричинить зростання страхових тарифів, особливо на американському ринку D&O. Ставки вже високі через передбачувані ризики та відсутність історичних даних про збитки зі страхування криптовалют. 
  • Звичайна страховка від збитків унаслідок злочинного діяння коштуватиме торговій криптокомпанії $30 000 – $40 000 на $1 млн страхового покриття. За словами представника страхової компанії, для традиційного трейдера цінними паперами така страховка коштуватиме приблизно $5000 на $1 млн.

Контекст

Раніше повідомлялося, що аудиторські фірми почали відмовлятися від роботи з компаніями з промисловості криптовалют. Зокрема, аудитори Mazars, які нещодавно перевіряли резерви Binance, призупинили перевірки криптокомпаній. Фірма Armanino, яка працювала з FTX, також припиняє практику криптоаудиту та відмовляється від клієнтів.

Федеральна прокуратура США відкрила справу проти засновника криптобіржі FTX Сема Бенкмана-Фріда за маніпуляції з двома криптовалютами минулої весни. 13 грудня Сема Бенкмана-Фріда заарештували на Багамах.

Американські регулятори звинуватили його в реалізації багаторічної схеми обману інвесторів. Комісія з цінних паперів і бірж повідомила, що Бенкман-Фрід ошукав інвесторів на понад $1,8 млрд.

За даними Reuters, Бенкман-Фрід, як очікується, постане перед судом на Багамах у 19 грудня, щоб скасувати своє рішення оскаржити екстрадицію до США.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні