Стратегія на рік і поточні потреби армії. Резніков озвучив головні питання зустрічі у форматі «Рамштайн» /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Стратегія на рік і поточні потреби армії. Резніков озвучив головні питання зустрічі у форматі «Рамштайн»

Getty Images

Поточні потреби української армії, розподіл допомоги між усіма підрозділами Сил оборони України і стратегію на цей рік розглянуть на 11-й зустрічі Контактної групи з оборони України «Рамштайн», повідомив міністр оборони Олексій Резніков.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Ramstein розпочинається. Сьогодні ми відзначаємо річницю цього формату. На порядку денному аналіз того, що зроблено, наша стратегія на 2023 рік, поточні потреби Збройних сил, розподіл програм допомоги між усіма підрозділам Сил оборони України», – написав очільник Міноборони.
  • За словами Резнікова, Україна «відчуває підтримку партнерів і продовжує прагнути до перемоги».
  • У четвер, 20 квітня, Резніков зазначив, що наразі першочергове завдання України – швидко побудувати багаторівневу систему ППО і ПРО.
  • «Patriots, IRIS-T, NASAMS і МіГ-29 – останні, але не остаточні кроки на шляху до цієї мети. Зважаючи на варварську тактику Кремля, нам потрібні винищувачі, як у НАТО», – додав він. 
  • Країни-учасники формату «Рамштайн» вже надали Україні $55 млрд безпекової допомоги, заявив міністр оборони США Ллойд Остін під час відкриття чергового засідання у Німеччині, пише «Укрінформ».
  • Наразі серед союзників НАТО та їх партнерів триває обговорення щодо надання Україні різних типів літаків, сказав генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг перед зустріччю.
  • «Польща передала МіГ-29, триває обговорення щодо інших типів бойових літаків. Подивимося, як дискусії будуть просуватися сьогодні серед союзників й партнерів. Ми маємо постійно проводити оцінку та консультації. Йдеться не лише про нові озброєння, але й забезпечення дієздатності тих, які ми вже маємо», – цитує його інформагентство.

Контекст

Напередодні видання Financial Times писало, що Україна проситиме про термінові поставки зенітно-ракетних комплексів на зустрічі зі своїми західними союзниками 21 квітня, побоюючись, що гостра нестача засобів ППО може дозволити Росії розпочати масовані бомбардування.

Нещодавні поставки винищувачів МіГ в Україну частково призначені для помʼякшення загрози з боку Росії. Але Київ потребує більшої кількості ракет, здатних збивати винищувачі, застосувавши велику кількість ракет для протидії безпілотникам і ракетам Москви.

За словами офіційних осіб, постійна необхідність захищатися від атак російських ракет і безпілотників систематично виснажувала українські запаси – цієї весни в інтернеті просочилося попередження, підкріплене документами розвідки США, в яких передбачалося, що у Києва можуть закінчитися боєприпаси для пʼяти критично важливих систем ППО. Згідно з документами, з якими ознайомилася FT, наприкінці лютого США оцінили, що до 23 травня здатність України захищати свої війська на передовій буде «повністю знижена».

21 квітня представники міністерств оборони приблизно з 50 країн, які надають підтримку Україні, зустрічаються на авіабазі США «Рамштайн», Німеччина, на регулярній зустрічі для координації військових постачань.

Попередні зустрічі були зосереджені на українських потребах у західних бойових танках, винищувачах і зовсім недавно – артилерійських боєприпасах, але офіційні особи заявили, що протиповітряна оборона є найбільш нагальною.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні