Категорія
Новини
Дата

Суд арештував 7 готелів мережі Premier, ТРЦ «Метрополіс» та приміщення «Метрограду» – «Схеми»

Печерський районний суд Києва наклав арешт на готелі Premier Palace Hotel, Premier Hotel Rus, Premier Hotel Lybid та Premier Hotel Slavutych у Києві. Також арештували Premier Hotel Dnister у Львові, Premier Hotel Odessa в Одесі та Premier Compass Hotel Oleksandriya в Олександрії, повідомляють «Схеми». Слідство вважає, що ними володіє група VS Energy, яку нібито контролюють громадяни РФ Олександр Бабаков, Євгеній Гінер та Михайло Воєводін.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Відповідно до рішення суду за 12 грудня, суддя частково задовольнила клопотання Офісу генпрокурора і наклала арешт на статутний капітал у низці компаній, які контролює російська так звана «лужниківська» група, а також на нерухоме майно в Україні – на 7 готелів з мережі Premier Hotels & Resorts у Києві, Львові, Одесі та Олександрії. Відповідно до ухвали це майно заборонено відчужувати.
  • Крім того, арешт накладений на нежитлові приміщення торговельно-виставкового комплексу «Метроград» та ТРЦ «Метрополіс» у Києві.
  • Згідно із повідомленням, ДБР нині проводить досудове розслідування за кількома звинуваченнями, зокрема – привласнення майна та вчинення «злочинною організацією «Лужники», яка представлена фінансово-промисловою групою VS Energy, умисних дій з метою зміни меж території або державного кордону України та порушення порядку, встановленого Конституцією України, за попередньою змовою групою осіб».
  • За даними слідства, групу VS Energy представляють троє громадян РФ: Олександр Бабаков – депутат Держдуми РФ, Євгеній Гінер – президент московського футбольного клубу ЦСКА, Михайло Воєводін – так званий «злодій в законі» на прізвисько «Міша Лужнецький».
  • Бабаков, відповідно до матеріалів слідства, «бувши політичним діячем від провладної в Росії партії «Единая Россия», користуючись впливом на вище політичне керівництво України в період 2001–2014 років, забезпечував лобіювання інтересів злочинної групи з метою набуття активів учасниками протиправної групи». Гінер, своєю чергою, «забезпечував необхідні заходи з фінансування протиправної діяльності групи», а Воєводін організовував «силовий супровід процесів заволодіння активами», вважають слідчі.
  • У період 2017–2022 років підконтрольні VS Energy обленерго «за фіктивними операціями перерахували понад 1,65 млрд грн на підприємства групи, після чого частина коштів була легалізована шляхом придбання рухомого та нерухомого майна», вважають слідчі.

Контекст

Раніше суд арештував приміщення двох мережевих готелів у Києві та Львові загальною площею 30 000 кв. м та вартістю 1 млрд грн. Мережа готелів належить підприємству, бенефіціарними власниками якого є громадяни РФ, кажуть в Офісі генпрокурора. Як повідомило джерело «Інтерфакс-Україна» в правоохоронних органах, ідеться про мережу готелів Premier.

Мережа Premier Hotels and Resorts підконтрольна фінансово-промисловій групі VS Energy російських бізнесменів Олександра Бабакова, Євгенія Гінера, Михайла Воєводіна та Сергія Шаповалова. Проте, згідно з даними YouControl, фірма, що керує мережею, – «Східно-європейська готельна компанія» – належить кіпрському офшору «Пуморі ентерпрайзес інвестментс лтд». Її бенефіціарка – громадянка Франції Наталія Селіванова. За даними YouControl, вона також власниця електрометалургійного заводу «Дніпроспецсталь», який теж контролює група VS Energy. Як зясувала програма «Схеми», Селіванова – цивільна дружина Михайла Воєводіна.

Крім готельних активів та заводу «Дніпроспецсталь», VS Energy в Україні належить пʼять обленерго.

У вересні суд скасував арешт двох готелів у Києві та Львові через брак доказів щодо звʼязку з росіянами.

Наприкінці листопада СБУ та ДБР провели обшуки в енергетичній компанії VS Energy. Слідство вважає, що кінцевими бенефіціарами компанії є громадяни РФ. Водночас в компанії заявляли, що «боротимуться за відновлення справедливості» в українських та міжнародних судах. Там наголошували, що акціонерами групи компаній VS Energy є громадяни країн Євросоюзу. 

У 2014 році VS Energy змінила офіційних власників, повідомляється на сайті компанії. «Гінер перестав бути акціонером групи у 2014 році, – запевняють у компанії. – Бабаков та Воєводін ніколи не володіли акціями групи VS Energy».

Кінцевими бенефіціарами компанії значаться громадяни Євросоюзу: Валтс Вігантс (Латвія), Віліс Дамбінс (Латвія), Артурс Альтбергс (Латвія), Олег Сізерман (Німеччина), Марина Ярославська (Німеччина).

Громадяни ЄС можуть бути номінальними власниками. Наприклад, видання «Настоящее время» зʼясувало, що Марина Ярославська – дружина Гінера. Вона народилася в Україні і є громадянкою Німеччини, хоча до березня 2008 року мала російський паспорт. ЕП отримала копію указу про її вихід з громадянства РФ, де зазначається, що донька Ярославської, Юлія, має прізвище батька – Гінер.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні