Категорія
Новини
Дата

Суд зобовʼязав Бахматюка виплатити НБУ 1,8 млрд грн у справі про рефінанс банку «Фінансова ініціатива»

Печерський районний суд Києва 13 липня ухвалив рішення стягнути з колишнього власника банку «Фінансова ініціатива» Олега Бахматюка як поручителя понад 1,8 млрд грн на користь Національного банку. Про це йдеться у повідомленні на сайті НБУ.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Кошти стягуються в рахунок погашення заборгованості банку «Фінансова ініціатива» за одним із наданих раніше і не повернутих кредитів рефінансування, пояснили в Нацбанку. 
  • «На жаль, крапку в цій справі ставити наразі зарано, однак ухвалення судом цього рішення є визначальною подією щодо відновлення порушених прав Національного банку. Ми переконані, що у разі його оскарження воно має всі підстави залишитися чинним», – зазначив директор юридичного департаменту НБУ Олександр Зима. 

Контекст

Банк «Фінансова ініціатива» у 2014 році уклав з НБУ договір про кредит рефінансування для підтримки ліквідності на 2 млрд грн. Як зазначає регулятор, Бахматюк поручився за належне виконання банком зобов’язань з повернення кредитних коштів та уклав з НБУ договір поруки. Оскільки і банк, і його власник не виконали взяті на себе зобов’язання, НБУ у 2017 році звернувся до Печерського районного суду Києва з позовною заявою про стягнення з нього заборгованості. 

За час розгляду справи в суді за рахунок заставного майна, наданого поручителями в забезпечення виконання зобов’язань банку «Фінансова ініціатива» за договором рефінансування, відбулося погашення заборгованості за кредитом майже на 200 млн грн. 

Наразі на розгляді Печерського районного суду Києва залишаються ще шість справ за позовними заявами НБУ до Бахматюка як поручителя за боргами VAB Банку та банку «Фінансова ініціатива» за іншими кредитами рефінансування. За даними Нацбанку, загальна сума заборгованості Бахматюка як поручителя перед НБУ становить майже 8 млрд грн. 

Правління НБУ віднесло ПАТ «ВіЕйБі Банк» до категорії неплатоспроможних 20 листопада 2014 року, а ПАТ «Комерційний банк «Фінансова ініціатива» – 23 червня 2015 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні