Категорія
Новини
Дата

Сухопутні війська замість Сирського очолить Павлюк. Зеленський змінив командувачів ДШВ та Об’єднаних сил й призначив командувачів Сухопутних військ та сил ТрО

Олександр Павлюк, Сухопутні війська ЗСУ /Особистий архів, facebook

Олександр Павлюк, командувач Сухопутних військ ЗСУ Фото Особистий архів, facebook

На сайті президента Володимира Зеленського 11 лютого оприлюднили укази про призначення нових командувачів Об’єднаних сил, Територіальної оборони та Десантно-штурмових військ. Очільником Сухопутних військ ЗСУ замість Олександра Сирського, який 8 лютого став головкомом ЗСУ, Зеленський призначив Олександра Павлюка.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Президент України Володимир Зеленський підписав чергові укази про зміни військового командування. 11 лютого їх було оприлюднено на сайті голови держави.
  • Указом №69/2024 генерал-лейтенанта Павлюка Олександра Олексійовича призначено командувачем Сухопутних військ ЗСУ. Павлюк замінить на цій посаді Олександра Сирського, якого Зеленський 8 лютого призначив головнокомандувачем ЗСУ замість Валерія Залужного
  • Павлюк з лютого 2023 року був першим заступником міністра оборони України. До цього — заступником командувача Сухопутних військ ЗСУ Олександра Сирського, командувачем угруповання сил і засобів оборони Києва.
  • Указом №71/2024 командувачем Об’єднаних сил ЗСУ призначено Содоля Юрія Івановича замість Сергія Наєва.
  • Наєв стверджує, що про своє звільнення з посади командувача Об’єднаних сил ЗСУ, яку обіймав з 2020 року, дізнався зі ЗМІ. «Це були складні часи. Один з найважчих періодів історії України», – написав він у telegram.
  • Командувачем Десантно-штурмових військ ЗСУ указом №73/2024 призначено Скибюка Ігоря Анатолійовича. Раніше цю посаду займав Максим Миргородський.
  • Указом №74/2024 командувачем Сил територіальної оборони ЗСУ призначено Плахуту Ігоря Вікторовича замість Анатолія Баргилевича. Останнього 10 лютого призначили новим начальником Генштабу ЗСУ. До цього він від жовтня 2023 року керував Силами територіальної оборони.
  • Ігор Плахута під час Революції Гідності працював у МВС та керував силами ВВ під час розгону Майдану, пише «Українська правда». У 2005–2008 роках був командиром Окремої президентської бригади. На 2009 рік — командир 169-го навчального центру, а потім начальник управління Південного територіального командування Внутрішніх військ МВС.

Контекст

29 січня з’явилися чутки про можливе звільнення Валерія Залужного з посади головнокомандувача ЗСУ. Тоді Офіс президента і Міноборони цю інформацію спростували.

8 лютого президент Володимир Зеленський і вже ексголовком ЗСУ Валерій Залужний провели спільну зустріч і анонсували зміни в керівництві ЗСУ, «підходів та стратегії». Пізніше того ж дня стало відомо, що майже через два роки війни, Зеленський таки звільнив Залужного з посади головнокомандуючого ЗСУ та призначив замість нього генерал-полковника Олександра Сирського.

9 лютого Зеленський призначив новим начальником Генштабу ЗСУ Анатолія Баргилевича. Від жовтня 2023 року він керував Силами територіальної оборони.

10 лютого Зеленський погодив полковників Вадим Сухаревського та Андрія Лебеденка заступниками Сирського. Заступниками начальника Генерального штабу ЗСУ Анатолія Баргилевича стали Володимир Горбатюк, Олексій Шевченко та Михайло Драпатий.

Яким Залужний був головнокомандувачем, військовослужбовцем і людиною? Forbes Ukraine запитав про це у військовослужбовців Сил оборони.

Щодо вдалих і не дуже рішень Валерія Залужного як головкома ЗСУ, читайте тут.

Що про новопризначеного головкома ЗСУ Олександра Сирського кажуть військові та чому його обрав Зеленський — в розборі Forbes Ukraine.

Уроки лідерства Вадима Сухаревського, який в команді Сирського відповідатиме за напрям безпілотних систем та розвиток застосування дронів, читайте тут.

Як створити систему відбору для елітного роду військ? Досвід тепер вже командувача Об’єднаних сил ЗСУ Юрія Содоля.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні