Категорія
Новини
Дата

«Не бачу стимулів». Міністерка економіки розповіла про ставлення до зниження податків

Міністерство економіки не відкидає можливість зниження певних податків в Україні, однак пропонує обережно підходити до подібних ідей. Про це в інтервʼю Forbes розповіла очільниця Мінекономіки Юлія Свириденко.

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Ключові факти

  • «До зменшення податків потрібно підходити обережно. Наприклад, ЄСВ – джерело для двох фондів соціального страхування (пенсії, страхові виплати та виплати з безробіття). Якщо знайдемо альтернативний механізм наповнення цих фондів, то можемо знижувати ставку. Проте наразі я не бачу таких стимулів», – сказала Свириденко.
  • Вона зазначила, що податкова система України має бути конкурентною у порівнянні з податковою системою інших країн. «Це важливо для залучення майбутніх інвестицій у відбудову. Потрібна єдина екосистема – доступ до фінансів, страхування воєнних ризиків, конкурентна податкова система», – додала міністерка.
  •  Відповідаючи на запитання, чи є податкова система України конкурентною, Свириденко зауважила, що її потрібно аналізувати у розрізі окремих податків. «Можливо, є більше навантаження на заробітні плати. І це призводить до того, що бізнес може йти у тінь», – сказала вона. 
  • Очільниця Мінекономіки не відмовляється від ідеї скоротити роль держави в економіці до 2032 року з поточних 45% до 20% фіскального ВВП, навіть попри війну.
  • «Це точно можливо і потрібно робити. Звичайно, роль держави під час війни переосмислена. Міністерство ставить завдання зменшувати свою роль в управлінні економікою. Наприклад, під час війни ми передали сотні підприємств Фондові держмайна і продовжимо це робити. Міністерство не повинно управляти підприємствами, воно має формувати політику», – наголосила Свириденко. 

Контекст

Масштабну податкову реформу в серпні презентував заступник голови Офісу президента Ростислав Шурма. Вона передбачала податок у розмірі 10% на прибуток, ПДФО та ПДВ, а також скасування ЄСВ і встановлення воєнного збору на рівні 3%. 

Замість компенсаторів автори розглядають підвищення низки податків, більш жорстку відповідальність бізнесу за ухилення від оподаткування та реформу податкової служби. У грудні стало відомо, що в Офісі президента повернулися до концепції податкової реформи «10-10-10». Її реалізація, ймовірно, буде частиною перемовин України з Міжнародним валютним фондом про нову програму розширеного фінансування (EFF).

Впровадження «10-10-10» матиме негативний вплив на економіку, компенсатори, на які розраховують її автори, не можуть покрити втрати бюджету, заявив в інтервʼю Forbes голова фінансового комітету Данило Гетманцев.

Втрати держави в обсязі 774 млрд грн, за підрахунками Мінфіну, за наслідками гірші за обстріли енергетичної інфраструктури РФ, каже Гетманцев. «Якщо серйозно ставитися до цього (чого я вам не радив би), то це диверсія», – наголошує голова фінансового комітету

Ідею скоротити роль держави в економіці через перерозподіл ВВП (податкових вилучень) з поточних 45% до 20% у 2032 році Свириденко озвучила під час конференції Forbes у липні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні