Категорія
Новини
Дата

Світова економіка потерпає від зростання інфляції, енергетичної кризи і ядерних погроз Росії – WSJ

Світова економіка за межами США коливається, збита з курсу інфляцією, що стрімко зростає, енергетичною кризою, а тепер і погрозами ядерної війни з боку Росії. Так, економічна активність у Європі різко знизилася у вересні, що підвищило ризик рецесії, оскільки уряди борються зі зростаючими цінами та збоями через вторгнення Росії, пише The Wall Street Journal.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Оскільки азійські економіки борються зі зростанням відсоткових ставок та ослабленням експорту, США стає єдиною великою економікою, що демонструє певний ступінь стійкості, незважаючи на неодноразове підвищення процентних ставок Федеральною резервною системою.
  • Для ширшої єврозони складовий індекс менеджерів із закупівель S&P Global впав до 48,2 у вересні, що є 20-місячним мінімумом. Дані, отримані на основі опитування виробників та постачальників послуг, передбачають поглиблення економічного спаду, який, ймовірно, посилиться найближчими місяцями.
  • «Рецесія в єврозоні не за горами, оскільки компанії повідомляють про погіршення умов ведення бізнесу та посилення цінового тиску, повʼязаного зі зростанням цін на енергію», – сказав головний бізнес-економіст компанії S&P Global Market Intelligence Кріс Віл’ямсон.
  • Останні дані чинили тиск на ринки, внаслідок чого євро впав на 0,8% до $0,97, нового 20-річного мінімуму. Акції в Європі взяли на себе основний тягар того, що опинилися на передньому краї економічної війни з Росією. 
  • У всьому світі обсяги торгівлі падають, а інфляція підриває впевненість домогосподарств та бізнесу. Ринок житла Китаю тріщить по швах, тоді як енергетична криза в Європі знижує продуктивність підприємств. 
  • У єврозоні роздрібні продажі в останні тижні знизилися, оскільки настрої споживачів досягли найнижчого рівня з 1985 року. Промислове виробництво в регіоні скоротилося на 2,4% у липні порівняно з роком раніше через стрімке зростання цін на енергію.
  • Тим не менш, аналітики сподіваються на те, що газу в регіоні вистачить на зиму, якщо погода не буде надто холодною.
  • За підрахунками брюссельського аналітичного центру Bruegel, уряди регіону витратили понад €500 млрд на підтримку домашніх господарств та підприємств у період енергетичної кризи.
  • Великими винятками є Китай і Японія, економіки номер два і три у світі, які менш схильні до впливу інфляції і борються з млявим зростанням.
  • «Світова економіка зараз перебуває у відділенні невідкладної допомоги», – каже головний економіст перестрахувальної компанії Swiss Re і колишній співробітник центрального банку Швейцарії Джером Хегелі.

Контекст

Згідно з глобальним економічним прогнозом The Economist Intelligence Unit (EIU) від 15 лютого, у 2022 році світовий ВВП мав зрости на 3,9% після стрибка 2021 року. За 9 днів після публікації Росія здійснила повномасштабне вторгнення в Україну. Економічні наслідки війни відтоді відчуваються в усьому світі: світові ціни на сировину злетіли, погіршилися перебої в ланцюгах поставок, інфляція стрибнула в більшості країн світу. 

Новий прогноз передбачає, що бойові дії триватимуть мінімум до кінця року. Тож прогноз глобального зростання погіршили на 1,1 в.п. до 2,8% у річному вимірі. Іншими словами, війна зменшила прогноз світового ВВП на цей рік на $1 трлн. 

20 вересня стало відомо, що у Кремлі планують провести фейкові референдуми про входження окупованих територій України до складу Росії з 23 по 27 вересня.

Президент Росії Володимир Путін підписав указ про часткову мобілізацію в РФ, про це він сказав у своєму зверненні до росіян. За словами міністра оборони Сергія Шойгу, Росія планує мобілізувати 300 000 резервістів. За даними ЗМІ, йдеться про 1 млн осіб.

21 вересня президент Володимир Зеленський наголосив, що звільнення окупованих Росією територій триватиме, і звернувся до Німеччини із закликом надати додаткову військову підтримку. Зеленський вважає, що світ не дозволить Путіну застосувати ядерну зброю

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні