Категорія
Новини
Дата

Зеленський повідомив про продовження контрнаступу та закликав Німеччину надати танки

2 хв читання

Президент України Володимир Зеленський наголосив, що звільнення окупованих Росією територій триватиме, і звернувся до Німеччини із закликом надати додаткову військову підтримку. Про це він сказав в інтервʼю Bild.

Ключові факти

  • Зеленський наголосив, що не планує скасовувати відвоювання окупованих Росією територій. «Ми діятимемо згідно з нашими планами, крок за кроком. Я впевнений, що ми звільнимо нашу територію. Референдуми – це фіктивні референдуми, 90% держав їх не визнають», – сказав він.
  • Зеленський звернувся безпосередньо до Німеччини із закликом надати додаткову військову підтримку, йдеться про німецькі бойові танки. «Для нас бойові танки означають, що ми можемо врятувати більше життів. Україна вдячна Німеччині за військову та фінансову підтримку, але для перемоги у війні їй потрібно більше. Броньована техніка – це питання виживання, виживання наших солдатів», – сказав Зеленський в інтервʼю виданню.
  • Президент закликав уряд Німеччини не виправдовувати відмову від постачання танків поведінкою США чи інших країн. «Німеччина – найсильніша економіка в Європі, тому Німеччина також може подати гарний приклад», – додав він.
  • Зеленський вважає, що світ не дозволить Путіну застосувати ядерну зброю. «Я не вірю, що він застосує цю зброю. Я не думаю, що світ дозволить йому використовувати цю зброю», – сказав він, додавши, що не відкидає ядерного удару: «Ми не можемо зазирнути в голову цій людині, є ризики». 
  • Стосовно оголошення у Росії мобілізації Зеленський заявив, що Путін уже здійснив часткову мобілізацію протягом останнього місяця, «наші спецслужби і наші союзники вже заявили про це». Часткова мобілізація, зазначив президент, засвідчує, що Росія має «проблеми з офіцерами та іншим військовим персоналом». «Ми вже знаємо, що вони мобілізували кадетів, хлопців, які не вміли битися. Ці курсанти загинули. Вони навіть не могли закінчити своєї освіти. Всі ці люди не можуть боротися. Вони приходять до нас і вмирають», – зазначив Зеленський.
  • Президент зауважив, що Путін бачить, що його частини просто розбігаються. «Йому потрібна багатомільйонна армія, яка прийшла до нас. Бо він бачить, що більшість тих, хто до нас приходить, просто тікає… Він хоче втопити Україну в крові, але також і в крові своїх солдатів», – сказав він.

Контекст

Ще у квітні німецький Бундестаг ухвалив рішення про надання Україні важкого озброєння. За це у четвер проголосували 586 з 693 присутніх депутатів, 100 були проти, сім утрималися. Україна мала отримати зенітні танки «Гепард».

Минулого тижня Німеччина пообіцяла спрямувати Україні додаткову військову допомогу. У пакеті – системи залпового вогню та бронетранспортери, заявила міністерка оборони Німеччини Крістіне Ламбрехт. Цю заяву було зроблено в той час, коли на уряд канцлера Олафа Шольца чинився тиск, щоб він припинив опір відправленню танків до України. Шольц і Ламбрехт заявили, що «жоден із союзників Німеччини не відправляв танки західного виробництва в Україну, і Німеччина не діятиме сама».

Словенія відправить в Україну 28 танків М-55S і отримає натомість 40 військово-транспортних машин з Німеччини в рамках останньої угоди щодо обміну.

Збройні сили Німеччини нададуть Україні ще чотири самохідні гаубиці Panzerhaubitze 2000 з боєкомплектом. Таким чином кількість зазначених систем, поставлених Україні спільно з Нідерландами, досягла 22, з яких 14 передані Німеччиною.

У День Незалежності канцлер Німеччини Олаф Шольц пообіцяв Україні нові поставки зброї. За його словами, Німеччина «підтримуватиме уряд у Києві доти, доки він потребуватиме цього». За інформацією Bloomberg станом на кінець серпня, Німеччина виділила Україні зброю та техніку на суму €700 млн, а ще €500 млн призначено для закупівлі військової техніки.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні