Категорія
Новини
Дата

Світові банки цьогоріч скоротили понад 60 000 робочих місць. Це максимум з часів фінансової кризи

2 хв читання

Світові банки скоротили понад 60 000 робочих місць у 2023 році, що стало одним із найважчих років з часів фінансової кризи та після виходу з пандемії Covid-19, пише Financial Times. Очікується, що тенденція збережеться і наступного року.

Ключові факти

  • Інвестиційні банки другий рік поспіль страждають від різкого падіння комісій, оскільки кількість угод та публічні лістинги припинилися, внаслідок чого Волл-стріт намагається захистити прибуток за рахунок скорочення штату співробітників.
  • «У більшості банків немає стабільності, немає інвестицій, немає зростання – і, ймовірно, будуть нові скорочення робочих місць», – сказав Лі Такер, власник компанії з підбору персоналу Silvermine Partners.
  • За підрахунками Financial Times, у 2023 році двадцять найбільших банків світу скоротять щонайменше 61 905 робочих місць. Це можна порівняти з більш ніж 140 000 робочими місцями, скороченими тими ж кредиторами під час світової фінансової кризи 2007-2008 років. Для оцінки видання FT використовувало інформацію компаній та власні звіти і не включало дрібніші банки або незначні скорочення персоналу, тому загальна кількість втрат робочих місць у секторі буде вищою.
Світові банки цьогоріч скоротили понад 60 000 робочих місць. Це максимум з часів фінансової кризи /Фото 1

Інфографіка: Financial Times

  • Принаймні половина скорочень у 2023 році припала на кредиторів з Уолл-стріт, чиї інвестиційно-банківські підприємства щосили намагалися впоратися зі швидкістю підвищення відсоткових ставок у США та Європі.
  • Найбільші скорочення з боку однієї установи відбулися у швейцарському UBS, коли він поглинув свого колишнього конкурента Credit Suisse, це призвело до скорочення як мінімум на 13 000 посад, а наступного року очікуються подальші великі раунди скорочень.
  • Другим став Wells Fargo, який скоротив свою глобальну чисельність персоналу на 12 000 до 230 000 осіб. Citigroup скоротив 5000 робочих місць, Morgan Stanley – 4800, Bank of America – 4000, Goldman Sachs – 3200 та JPMorgan Chase – 1000.
  • У сукупності великі банки Волл-стріт у 2023 році скоротить як мінімум 30 000 співробітників.

Контекст

UBS Group AG була змушена поспіхом купити конкурента Credit Suisse Group AG у межах угоди, якої вона не прагнула. Глобальна банківська криза погіршила становище Credit Suisse і спонукала владу вжити негайних заходів.

Другий за величиною банк Швейцарії, який веде свою історію з 1856-го, за останні кілька років постраждав від низки скандалів, зміни керівництва та юридичних проблем. 14 березня Credit Suisse опублікував звіт за 2022 рік, у якому йдеться про те, що банк виявив «значні недоліки» у контролі за фінансовою звітністю.

12 червня UBS Group завершила угоду з придбання колишнього конкурента Credit Suisse, здійснивши найбільше злиття в банківській сфері після фінансової кризи 2008 року. Повністю інтегрувати Credit Suisse у свою систему банк UBS планував до 2025 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні