Категорія
Новини
Дата

Світові ціни на продовольство продовжили падіння в серпні. Цьому сприяло відкриття українських портів

Індекс світових цін продовольчої агенції ООН у серпні знизився пʼятий місяць поспіль порівняно з історичними максимумами, досягнутими раніше цього року. Відновлення експорту зерна з українських портів сприяло покращенню перспективи постачання, пише Reuters.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Продовольча і сільськогосподарська організація ООН (ФАО) заявила в пʼятницю, що її індекс цін, який відстежує продовольчі товари, що найбільше продаються у світі, минулого місяця склав у середньому 138,0 пункта проти переглянутого значення 140,7 за липень. Раніше липневе значення було встановлено ​​на рівні 140,9.
  • Індекс впав із березневого рекорду 159,7, досягнутого після вторгнення Росії до України. Проте серпневе значення було на 7,9% вищим, ніж торік.
  • Агентство повідомило, що індекс цін на зернові ФАО знизився на 1,4% у місячному вирахуванні в серпні через відкриття українських чорноморських портів, а також сприятливих перспектив урожаю пшениці в Північній Америці та Росії.
  • Але індекс цін на кукурудзу зріс на 1,5% минулого місяця через спекотну та суху погоду.
  • Індекси цін на олію, цукор, молочні продукти та мʼясо впали, частково відображаючи поліпшення пропозиції.
  • В окремих оцінках попиту та пропозиції зернових ФАО знизила свій прогноз світового збору зернових у 2022 році до 2,774 млрд т із попереднього прогнозу в 2,792 млрд т на початку липня. Це на 1,4% нижче за передбачуваний обсяг виробництва на 2021 рік.
  • Очікується, що світове споживання зернових у 2022/23 році перевищить збір, що призведе до прогнозованого скорочення світових запасів на 2,1% порівняно з 2021/22 роком до 845 млн т.

Контекст

22 липня в Туреччині підписано угоду про вивезення зерна та іншого продовольства з портів України. Також у Стамбулі розпочав роботу Спільний координаційний центр, що здійснюватиме моніторинг роботи «зернових коридорів» відповідно до угоди про експорт продовольства.

1 серпня вперше від початку повномасштабної війни вийшло судно з Одеського порту з українським продовольством. Йдеться про судно Razoni, яке під прапором Сьєрра-Леоне прямує до порту Тріполі в Лівані.

5 серпня перший караван з українським продовольством вийшов із портів Одеса та Чорноморськ. Міністр інфраструктури Олександр Кубраков заявив, що планується забезпечити здатність портів опрацьовувати понад 100 суден на місяць, мета – понад 3 млн т експорту агропродукції щомісяця з портів Одеса, Чорноморськ та Південний.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні