Категорія
Новини
Дата

Ціни на продовольство у світі знижуються четвертий місяць поспіль – ФАО

Ціни на продовольство знижуються четвертий місяць поспіль. У липні середнє значення Індексу ФАО становило 140,9 пункту, що на 13,3 пункту (8,6%) нижче за його червневий рівень, свідчить статистика ФАО. Зниження в липні стало найбільш стрімким з жовтня 2008 року, зокрема, через зниження цін на рослинні олії та зернові.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Середнє значення Індексу цін на зернові ФАО у липні склало 147,3 пункту, що на 19,1 пункту (11,5%) нижче за червневий показник, але на 21 пункт (16,6%) вище рівня липня 2021 року. Падіння міжнародних цін торкнулося всіх видів зернових, включених до індексу.
  • У липні світові ціни на пшеницю впали на 14,5%, що частково зумовлено розблокуванням основних чорноморських портів України та відновленням експорту зерна з України.
  • Середнє значення Індексу цін на олії в липні опустилося на 40,7 пункту (19,2%) до мінімального значення за останні 10 місяців і склало 171,1 пункту. Таке різке падіння викликане зниженням світових цін на пальмову, соєву, рапсову та соняшникову олії. 
  • У липні міжнародні ціни на пальмову олію продовжили знижуватися четвертий місяць поспіль, головним чином через очікуване значне зростання пропозиції в Індонезії – провідному світовому експортері пальмової олії.
  • Середнє значення Індексу цін на молочну продукцію ФАО в липні склало 146,4 пункту, що на 3,8 пункту (2,5%) нижче за червневий показник, але все ще на 29,7 пункту (25,4%) вище рівня липня минулого року.
  • Найбільше знизилися міжнародні котирування сухого знежиреного молока, а також вершкового масла та сухого незбираного молока, що зумовлено слабкою ринковою активністю в Європі у звʼязку з настанням періоду літніх відпусток. 
  • Середнє значення Індексу цін на мʼясо в липні склало 124 пункти, що на 0,6 пункту (0,5%) нижче за його червневе значення і є його першим зниженням після безперервного шестимісячного зростання.
  • Середнє значення Індексу цін на цукор у липні склало 112,8 пункту, що на 4,4 пункту (3,8%) нижче за його червневе значення. Отже, цей показник, зниження якого триває третій місяць поспіль, досяг найнижчого значення за останні пʼять місяців. 
  • На міжнародних котируваннях цукру позначилося занепокоєння у звʼязку з очікуваним подальшим уповільненням світової економіки у 2022 році та повʼязаним із цим зниженням попиту.
  • «Зниження цін на продовольчі товари з дуже високих рівнів можна тільки вітати, особливо з погляду доступу до продовольства», – зазначив головний економіст ФАО Максимо Тореро. «Однак залишається багато факторів невизначеності», – додав він, вказавши на високі ціни на добрива, похмуру світову економічну перспективу та коливання валют.

Контекст

22 липня в Туреччині підписано угоду про вивезення зерна та іншого продовольства з портів України. Також у Стамбулі розпочав роботу Спільний координаційний центр, що здійснюватиме моніторинг роботи «зернових коридорів» відповідно до угоди про експорт продовольства.

1 серпня вперше від початку повномасштабної війни вийшло судно з Одеського порту з українським продовольством. Йдеться про судно Razoni, яке під прапором Сьєрра-Леоне прямує до порту Тріполі в Лівані.

5 серпня перший караван з українським продовольством вийшов із портів Одеса та Чорноморськ. Міністр інфраструктури Олександр Кубраков заявив, що планується забезпечити здатність портів опрацьовувати понад 100 суден на місяць, мета – понад 3 млн тонн експорту агропродукції щомісяця з портів Одеса, Чорноморськ та Південний.

На кінець червня Індекс доступності продовольства знизився на 47,6% порівняно з довоєнним значенням через подорожчання основних продуктів харчування. На це вплинули сезонні фактори і захоплення територій, йдеться в дослідженні KSE «Агроцентр» спільно з Мінагрополітики. До повномасштабного вторгнення РФ в Україну ІДП становив 12,4. Тобто людина із середньою зарплатою могла купити кількість продуктових кошиків, еквівалентну запасу на 12,4 місяців. Поточна оцінка ІДП становить лише 6,5, що на 12% нижче, ніж у першій половині червня, і на 14,9% нижче, ніж у травні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні