Категорія
Новини
Дата

Туреччина виступила за зняття обмежень для експорту російських добрив і зерна

1 хв читання

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу згоден з проханням Росії зняти перешкоди для експорту російських добрив та зерна, за його словами, питання необхідно вирішити для продовження «зернової угоди», пише Reuters.

Ключові факти

  • Чавушоглу заявив, що Туреччина віддана продовженню угоди, яка забезпечує безпечний прохід зерна та інших товарів з українських портів.
  • За його словами, Туреччина надає великого значення продовженню дії угоди не лише для експорту зерна та добрив з Росії та України, а й для припинення світової продовольчої кризи.
  • «Ми також згодні з тим, що перешкоди для експорту російського зерна та добрив мають бути усунені. Необхідно вирішити питання щодо подальшого продовження зернової угоди», – додав він.

Контекст

22 липня 2022 року в Стамбулі за участю ООН, України, Росії та Туреччини відбулося підписання документів про створення коридору для вивезення зерна з трьох портів – Чорноморська, Одеси та Південного. Наприкінці лютого повідомлялося, що обсяг експорту українського продовольства в межах «зернової угоди» перевищив 22 млн т. 

13 березня заступник голови МЗС РФ Сергій Вершинін заявив, що Росія не має заперечень проти продовження «зернової ініціативи», але тільки на 60 днів, подальша позиція визначатиметься залежно від ситуації з російським сільськогосподарським експортом.

У відповідь на це віцепремʼєр Олександр Кубраков заявив, що своєю позицією щодо продовження дії «зернової угоди» тільки на 60 днів Росія порушує домовленості.

За словами речника Кремля Дмитра Пєскова, продовження «зернової угоди» є «жестом доброї волі» з боку Москви. 

Україна пропонувала продовжити «зернову угоду» на рік, але партнери відповіли, що для цього потрібно підписувати угоду зі всіма сторонами, повідомив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Юрій Васьков на Саміті експортерів від Forbes.

Зрештою, 18 березня, угода по «зерновій ініціативі» була пролонгована ще на 120 днів. Про це повідомила пресслужба Мінінфраструктури, посилаючись на віцепрем’єрміністра з відновлення Олександра Кубракова. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні