Категорія
Новини
Дата

Світовий банк і донори виділяють Україні додаткові $1,8 млрд на екстрену допомогу та відновлення

1 хв читання

Група Світового банку надасть додаткову фінансову підтримку Україні на $1,75 млрд, фінансування складається з гарантованої Великою Британією позики на суму $500 млн, грантів на $1,25 млрд від США та на $15 млн – від уряду Фінляндії, сказано у пресрелізі.

Ключові факти

  • Пакет фінансової підтримки надається в рамках проєкту Peace від Світового банку, який допомагає Україні забезпечувати адміністративну спроможність уряду та його можливості щодо надання послуг і виконання основних державних функцій.
  • Додаткове фінансування для Peace буде спрямовано на подальшу підтримку в таких сферах, як охорона здоров’я, освіта, виплата пенсій, програми соціальної допомоги та фінансування заробітної плати працівників, які надають основні державні послуги.
  • Кошти перекажуть уряду України після того, як Світовий банк отримає відповідне підтвердження про здійснення узгоджених витрат.
  • «Ця постійна міжнародна підтримка є важливою для того, щоб допомогти Україні задовольнити свої приголомшливі потреби у фінансуванні в 2023 році», – сказала керуючий директор Світового банку з питань операційної діяльності Анна Б’єрде.

Контекст 

Проєкт Peace почали впроваджувати у червні 2022 року, він поєднує позики та гранти, сукупна сума яких на цей момент становить $19,745 млрд, надані Світовим банком та іншими партнерами з розвитку.

Разом з оголошеним сьогодні фінансуванням Світовий банк нині мобілізував близько $35 млрд екстреного фінансування на підтримку України, включаючи зобов’язання та обіцянки донорів, зокрема: США, Японії, Сполученого Королівства, Нідерландів, Іспанії, Норвегії, Німеччини, Канади, Швейцарії, Швеції, Данії, Австрії, Фінляндії, Ірландії, Литви, Латвії, Ісландії та Бельгії.

Україна 11 травня отримала кредит від Світового банку в розмірі $132 млнповідомила пресслужба Міністерства фінансів. Кошти спрямують на фінансування сільського господарства. 

Світовий банк очікує зростання ВВП України у 2023 році на рівні 2%, а не 3,3%, як прогнозувалось у січні цього року. Основна причина – економічні потрясіння через війну, йдеться в доповіді Global Economic Prospects.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні