Категорія
Новини
Дата

Світовий банк застерігає про шкоду для інновацій внаслідок конфронтації між США та Китаєм

Світовий банк попередив, що розʼєднання технологій та торговельні обмеження, повʼязані з напруженістю між США та Китаєм, завдають шкоди накопиченню знань та інноваціям в обох наддержавах, створюючи довгострокову загрозу економічному зростанню в Азії, пише Financial Times.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Розрив, що поглиблюється, між двома найбільшими економіками світу наразі є «найнагальнішою проблемою» в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні, згідно з опублікованим у пʼятницю, 31 березня, піврічним економічним звітом банку по регіону.
  • «Двосторонні обмеження на технологічні потоки та співробітництво між великими країнами можуть знизити глобальну доступність знань», – заявив Світовий банк, додавши, що дані показали «несприятливі наслідки недавніх обмежень» для компаній у Китаї та США, а також для їх провідних торгових партнерів.
  • Попередження пролунало, коли відносини між США та Китаєм опустилися до найнижчого рівня з того часу, як країни нормалізували дипломатичні відносини у 1979 році.
  • Висновки Світового банку, засновані на аналізі патентних тенденцій у США та Китаї, показали, що заходи, вжиті Пекіном та Вашингтоном після 2018 року, завдали шкоди корпоративним інноваціям в обох країнах. Це, зі свого боку, загрожує підірвати десятиліття стабільного економічного зростання в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні, а також співробітництво у боротьбі зі зміною клімату, йдеться у повідомленні банку.
  • Прагнення диверсифікувати виробничі та технологічні ланцюжки поставок за межі Китаю спочатку дало поштовх Індії та країнам Південно-Східної Азії, але Світовий банк попередив, що виникають серйозніші проблеми. Ці можливості можуть бути підірвані подальшим поділом звʼязків між США та Китаєм, що порушує торгові потоки та збільшує витрати компаній, змушуючи їх розділяти свої ланцюжки поставок, щоб не порушувати експортні обмеження. Невизначеність може призвести до зменшення інвестицій.
  • Світовий банк прогнозує економічне зростання у районі 5,1% цього року порівняно з 3,5% минулого року та відображає збільшення на 0,5 відсоткового пункту порівняно із жовтневим прогнозом. Банк також заявив, що очікує, що Китай досягне свого цільового показника зростання у 5% в 2023 році, прогнозуючи зростання на 5,1% у міру того, як економіка відновлюється після політики Сі щодо боротьби з коронавірусом.
  • За винятком Китаю, економічне зростання в регіоні, за прогнозами, впаде до 4,9% у 2023 році порівняно з 5,8% минулого року, оскільки уповільнення глобального зростання вдарить по азіатських економіках, що залежать від експорту, високі ціни на сировину підривають внутрішнє споживання, а посилення фінансових умов стримує інвестиції.

Контекст

Президент Китаю Сі Цзіньпін стає все більш наполегливим щодо Тайваню та підтримує президента РФ Володимира Путіна, незважаючи на вторгнення Росії в Україну.

Президент США Джо Байден перейняв жорстку політику свого попередника щодо Китаю, включаючи тарифи та жорсткий експортний контроль, покликаний позбавити китайські компанії доступу до найважливіших технологій, таких як напівпровідники.

Китай різко розкритикував дії США, стверджуючи, що американський уряд намагається зупинити його розвиток. Китай подав позов у Світову організацію торгівлі, намагаючись скасувати введений США торговельний контроль, і запевняє, що це порушить світову торгівлю.

Останнім сигналом про поглиблення розбіжностей між Китаєм і Заходом став заклик президентки Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн до ЄС розробити «нові захисні інструменти» для торгівлі чутливими технологіями, такими як квантові обчислення та штучний інтелект, в межах «усунення ризиків» промисловості блоку від амбіцій Китаю.

Китай має перевагу в критичних і нових технологіях, західні демократії програють глобальну конкуренцію. Про це свідчать дані Австралійського інституту стратегічної політики (ASPI), пише Reuters. Згідно з дослідженням ASPI, у 37 із 44 найважливіших та нових технологій Китай лідирує, тоді як західні країни, і зокрема навіть США, програють глобальну конкуренцію в оборонних, космічних, енергетичних та біотехнологіях.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні