Категорія
Новини
Дата

Танкери з російською нафтою можуть застрягнути поблизу портів через невизначеність щодо обмеження цін – Reuters

Танкери, завантажені російською нафтою, ризикують залишитися в морі, якщо страховики терміново не отримають ясності щодо незавершеного плану країн «Великої сімки» та ЄС обмежити ціни на російську нафту. Про це пише Reuters з посиланням на двох топменеджерів в галузі.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • До початку запровадження обмеження цін на російську нафту з 5 грудня залишилося всього три тижні, однак повного розуміння щодо цього механізму все ще немає.
  • Страхові компанії занепокоєні можливим сценарієм, за якого під час перевезення нафти морем виявиться, що вона насправді була продана вище максимальної ціни. Це спричинило б скасування страхового покриття, а також відмову покупців прийняти вантаж, що призвело б до фінансових і логістичних проблем.
  • Якщо страхування вантажу доведеться скасувати посеред рейсу, покупцям і трейдерам довелося б вирішувати, що робити з вантажем, який потенційно може потрапити під санкції, зазначив Джордж Волошин, глобальний експерт із боротьби з фінансовими злочинами асоціації ACAMS.
  • Посол Держдепу США Джеймс ОʼБраєн, який координує санкцій проти РФ, заявив, що G7 врахує всі деталі. За його словами, технічні переговори щодо запровадження цього механізму тривають.
  • Якщо нестача інформації про нові обмеження збережеться, то нафтоналивні танкери можуть залишитися без страховки та застрягнути поблизу портів, зазначають джерела агентства. Це створить серйозну загрозу безпеці сусідніх країн у випадку розливу нафти.

Контекст

ЄС запровадив ембарго на закупівлю російської нафти морським шляхом із 5 грудня 2022 року та на закупівлю нафтопродуктів із 5 лютого 2023 року. США заборонили імпорт нафти з Росії ще в березні.

Нещодавно країни «Великої сімки» домовилися про встановлення цінового обмеження на російську нафту та нафтопродукти.

План обмеження цін США був розроблений для роботи у поєднанні з санкціями ЄС, які забороняють компаніям блоку надавати послуги з підтримки постачання російської нафти до будь-якої точки світу, починаючи з 5 грудня. До них відносяться торгове фінансування, посередництво та страхування.

Нещодавно Reuters повідомило, що Росія може значною мірою обійти обмеження цін на нафту від G7, зокрема, РФ може отримати доступ до достатньої кількості танкерів, щоб відвантажувати більшу частину своєї нафти поза межами досяжності нової цінової межі країн «Великої сімки».

Країни G7 та Австралія домовилися встановити граничну ціну на російську нафту на фіксованому рівні, а не на плаваючому, що змінюється залежно від базових цін на нафту, повідомив 4 листопада Bloomberg із посиланням на джерела. 

Поки незрозуміло, на якому рівні буде встановлена ​​ціна, але це буде фіксована цифра, а не дисконт щодо Brent, заявило джерело. Офіційні особи США зголосилися встановити обмеження на сиру нафту вище $60 за барель, що підвищить шанси на те, що Росія продасть хоча б частину свого експорту в рамках обмежень.

В ЄС можуть погодити обмеження цін на російську нафту до 20 листопада, повідомив днями журналіст «Радіо Свобода» Рікард Йозвяк. За його словами, багато залежатиме від подальших переговорів з саудівцями. «Подальші санкції ЄС стосовно Росії ще обговорюються, щось може бути представлено в листопаді. Але як у випадку з останнім пакетом, мова йтиме швидше про закриття лазівок», – написав журналіст.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні