Категорія
Новини
Дата

Європейські трейдери почали зберігати газ в українських ПСГ – Reuters

Європейські газові трейдери почали зберігати природний газ в Україні, щоб скористатися нижчими цінами та доступними потужностями, незалежно від ризиків, повʼязаних із війною, пише Reuters із посиланням на трьох трейдерів і представників компаній.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Трейдери заявили, що у зберіганні в Україні є комерційна логіка, щоб скористатися нижчими цінами зараз порівняно з майбутніми постачаннями.
  • Газ із постачанням у вересні коштує €30 за 1 МВтч порівняно з форвардними цінами на перший квартал 2024 року у розмірі €49, згідно з цінами голландського газового фʼючерсного ринку TTF.
  • Чеська група EPH повідомила агентству, що її рішення використати українське сховище також є ознакою довіри до країни. «EP Commodities транспортує природний газ в Україну та використовує українські газосховища», – сказав Мирослав Хаско, голова правління EP Commodities.
  • «Ми віримо в надійність українських газотранспортних і газосховищних систем, які добре зарекомендували себе навіть у такій надзвичайно складній обстановці воєнного часу», додав він, не називаючи обсягів.
  • За даними платформи GIE, 7 серпня газосховища країн ЄС були заповнені на 87%.
  • «Ми бачимо позитивну динаміку закачування газу іноземними трейдерами в наші обʼєкти (сховища)», – йдеться у повідомленні «Укртрансгазу».
  • Словацька державна СЕС заявила, що розглядає можливість використання українських сховищ з огляду на те, що словацькі сховища вже заповнені на 90%.
  • Інші європейські трейдери занепокоєні ризиками через можливі військові удари або тим, що станеться з мережею, якщо Росія припинить прокачування газу, який вона все ще постачає на захід через Україну.
  • Аналітичний центр Bruegel заявив минулого місяця, що Україна може збільшити ємність сховищ у Європі приблизно на 10%. «Використання додаткових 100 ТВт·год потужностей, що є в Україні, покращить перспективи зими в Європі та довгоочікуване збільшення доходів України», – йшлося у повідомленні.

Контекст

Після вторгнення Росії в Україну Європейський Союз прагнув забезпечити великі обсяги зберігання газу, щоб компенсувати скорочення поставок із Росії, особливо в зимові місяці пікового попиту. Очікується, що блок досягне мети з заповнення своїх сховищ до 90% до 1 листопада.

У червні стало відомо, що європейські чиновники обмірковують, чи підтримувати звʼязок із Більче-Волицько-Угерським підземним газосховищем та іншими обʼєктами, розкиданими по всій Україні, в яких може зберігатися газ, коли взимку попит і ціни на паливо підскочать. Газосховища України розташовані у відносній безпеці на глибині 2 км під землею та вміщують понад 30 млрд кубометрів.

Оператор «Укртрансгаз» надає третину цих площ, що еквівалентно приблизно 10% потреб ЄС у четвертому кварталі минулого року.

Більче-Волицько-Угерське сховище здатне зберігати вчетверо більше природного газу, ніж найбільше сховище в Німеччині, і легко підключається до енергосистем блоку завдяки багаторічній ролі України як транзитного маршруту.

Матеріали по темі

 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні