Категорія
Новини
Дата

«Техніку не можна вилучати». У Мінцифри розповіли деталі свого законопроєкту щодо обшуків у IT-компаній

Мета закону «Маски-шоу стоп» – унеможливити неправомірне втручання силових структур у діяльність компаній. Про це Forbes повідомили у Мінцифри, коментуючи підготовку відповідного законопроєкту. До процесу обговорення документа залучені представники ІТ-бізнесу та державні органи. 

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Головна інновація майбутнього закону – техніку не можна вилучати, а лише копіювати саму інформацію. Виняток – якщо є ухвала слідчого судді про дозвіл вилучення через загрозу знищення речей чи документів. Таким чином буде збережено баланс інтересів бізнесу та слідства, пояснюють у пресслужбі Мінцифри.   
  • У разі вилучення пристроїв власнику надається право копіювати інформацію. Тобто у компанії залишається можливість працювати надалі на інших пристроях. 
  • Арешт майна може бути лише на певний термін – його встановлює суддя. Строк розгляду питання про арешт слідчим суддею збільшено з 48 до 72 годин. Це допоможе судді краще вивчити справу.
  • Обшук в ІТ-компаніях дозволяється лише, якщо доведено неможливість отримання інформації в інший спосіб (запити до державних органів, аналіз реєстрів), а ухвала містить належну правову оцінку судді. Термін розгляду питання про обшук збільшено з одного до двох днів. 
  • Забороняється вилучення грошей, документів, речей під час обшуку, якщо про це прямо не вказано в ухвалі. Виняток – якщо це є предметом, знаряддям, засобом злочину. 
  • У Мінцифри наразі не готові сказати, коли закон надійде до парламенту. Нині працюємо над концепцією та безпосередньо текстом законопроєкту, кажуть у пресслужбі міністерства. До процесу обговорення залучені представники ІТ-бізнесу та державні органи. 

Контекст 

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров анонсував розробку закону після того, як 15 лютого в офісі компанії MacPaw і в будинку її власника і CEO Олександра Косована відбулися обшуки через земельні ділянки, які компанія придбала в 2016–2021 роках.

У Нацполіції стверджують, що на ділянці біля Канівського водосховища, яка належить MacPaw, вівся незаконний видобуток піску. Збитки, завдані державі, – понад 12,5 млн грн. Косован певен, що це спроба чиновників заволодіти земельними ділянками MacPaw і тиснути на бізнес. Обшуки в офісі компанії MacPaw викликали хвилю обурення серед ІТ-підприємців.

Внести зміни до Кримінального процесуального кодексу у міністерстві планували в межах «Дія.City» ще до війни. «Через повномасштабне вторгнення питання було дещо відтерміноване. Зараз процес пришвидшився», – стверджують у пресслужбі Мінцифри. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні