Категорія
Новини
Дата

Центробанк Китаю несподівано знизив ключову ставку. Що відбувається з китайською економікою

Центральний банк Китаю несподівано знизив ключову відсоткову ставку максимально з 2020 року. Таким чином офіційний Пекін намагається підтримати економіку на тлі нових ризиків, зокрема, після прискорення спаду у сфері нерухомості, пише Bloomberg.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • 15 серпня Народний банк Китаю знизив середньострокову ставку MLF, або ставку за кредитами терміном на рік, що видаються у рамках програми середньострокового кредитування, до 2,5% річних з 2,65%. Це друге поспіль зниження з червня.
  • 15 аналітиків, опитаних Bloomberg, передбачали, що ставка залишиться незмінною. 
  • Короткострокова облікова ставка також була знижена на 10 базисних пунктів.
  • Цей несподіваний крок відбувся невдовзі після публікації невтішних даних про економічну діяльність за липень. Свіжі дані свідчать про зростання споживчих витрат, падіння промислового виробництва та інвестицій, а також зростання безробіття, зазначає видання.

Контекст

Рішення китайського центробанку щодо зниження ключової ставки стало першим під керівництвом нового голови Пань Гуншена – колишнього заступника очільника Банку Китаю, який отримав підвищення минулого місяця після відставки І Гана. 

Несподіване політичне рішення Пекіну свідчить про підвищену стурбованість політиків щодо погіршення перспектив, особливо на ринку нерухомості. Черговий великий забудовник – Country Garden Holdings Co. – стикається з борговою кризою, а продажі житла продовжують падати.

Що відбувається з економікою Китаю

  • Промислове виробництво зросло на 3,7% у липні порівняно з аналогічним періодом минулого року, що нижче середньої оцінки в 4,3% з опитування економістів Bloomberg. 
  • Зростання роздрібних продажів сповільнилося до 2,5%, що гірше середнього прогнозу в 4%. 
  • Зростання інвестицій в основний капітал знизилося до 3,4% за перші сім місяців року, що нижче прогнозу економістів у 3,7%. Інвестиції в нерухомість за цей період скоротилися на 8,5%.
  • Рівень безробіття в містах зріс до 5,3% з 5,2% у червні. Нацбюро статистики заявило, що призупинить публікацію даних про безробіття серед молоді для перегляду свої методики дослідження. У червні рівень безробіття серед 16-24-річних досяг рекордних 21,3%.
Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні