Категорія
Новини
Дата

Центробанк Туреччини підвищив ключову ставку з 17,5% до 25%. Курс ліри відреагував зростанням

1 хв читання

Центральний банк Туреччини підвищив ключову процентну ставку відразу на 7,5 процентного пункту, до 25%. Рішення прийнято за підсумками засідання 24 серпня, йдеться в повідомленні регулятора. Курс ліри різко зріс до долара.

Ключові факти

  • Комітет із монетарної політики прийняв рішення про підвищення облікової ставки (ставки аукціону однотижневого РЕПО) з 17,5% до 25%.
  • Таким чином, рівень ставки досягнув максимуму з початку 2004 року. 
  • Центробанк Туреччини підтвердив намір продовжувати посилення грошово-кредитної політики, щоб якнайшвидше задати курс на сповільнення інфляції та стабілізувати інфляційні очікування.
  • Курс турецької ліри зміцнився до долара після підвищення ставки, яке виявилося сильнішим за очікування. Курс долара до ліри на міжнародному ринку Форекс впав на 2,4% і досяг позначки в 26,53 ліри за долар.

Контекст

22 червня ЦБ Туреччини підвищив ключову ставку з 8,5% до 15% річних. Рішення суттєво підвищити ключову ставку стало першим посиленням грошово-кредитної політики з березня 2021 року й першим рішенням після призначення головою ЦБ Хафізе Гайє Еркан.

Її було призначено на посаду на початку червня – через тиждень після перемоги на президентських виборах Реджепа Ердогана. Раніше Еркан займала керівні посади у банках Goldman Sachs і First Republic. 

Експерти очікували, що таке рішення може сигналізувати, що Ердоган відмовиться від старого курсу грошово-кредитної політики, який спровокував рекордну інфляцію та обвал курсу ліри.

На попередньому засіданні 20 липня ставку було підвищено на 2,5 в.п., до 17,5%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні