Категорія
Новини
Дата

Ціни на газ у Європі впали до 16-місячного мінімуму. З початку року вартість знизилася на 22%

Європейський природний газ подешевшав до найнижчого рівня з вересня 2021 року, оскільки перспективи пропозиції покращилися через повні запаси в Китаї, пише Bloomberg. Фʼючерси впали на 9% у понеділок, 16 січня, довівши падіння цього року до 22%.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Голландські фʼючерси на газ із найближчим місяцем подешевшали на 8,2% до €59,50 за мВт·год зранку в Амстердамі. У пʼятницю вони впали пʼятий тиждень поспіль. Еквівалентний контракт у Великій Британії був на 7,4% нижчим у понеділок.
  • Китайські імпортери намагаються перенаправити лютневі та березневі поставки до Європи на тлі низьких цін на внутрішньому ринку та високих запасів. Це послаблює побоювання багатьох учасників ринку, що поновлення роботи економіки країни підвищить попит і відверне вантажі із Заходу.
  • «Цього року газові ринки заспокоюються після бурхливого 2021 року, коли ціни на енергоносії підскочили до рекордних значень та повсюдно вдарили по економіці», – йдеться у матеріалі.  
  • Тож у Європі зʼявився певний оптимізм щодо того, що найгірше може бути позаду, оскільки інфляція починає знижуватися, а побоювання щодо рецесії відступають.
  • Проте ціни на газ, можливо, і впали, але, як і раніше, майже вдвічі перевищують середній показник за пʼять років у цю пору року.
  • На даний момент ринок газу отримує допомогу з інших джерел. Відновлювані джерела енергії сприяють меншому використанню газу в електроенергії в Європі: Велика Британія також досягла рекорду минулого тижня.

Контекст

Стеля цін на газ у ЄС запроваджується як захід для боротьби з інфляцією, яка в останні місяці перебуває на історичних максимумах.

Хоча європейські ціни на газ знизилися в останні місяці до близько €100 за МВт·год, вони залишаються значно вищими за середні для цієї пори року.

Раніше Єврокомісія запропонувала надзвичайні заходи ЄС, зокрема збори за непередбачений прибуток з енергетичних компаній та скорочення споживання електроенергії. У вересні ЄС запропонував пакет екстрених заходів для боротьби зі зростанням цін на енергоносії, але виключив обмеження цін на газ. Уже тоді ця ідея розділила 27 країн – членів блоку.

Європейські домогосподарства платять більше, ніж будь-коли, за електроенергію та природний газ, навіть попри те, що уряди витрачають мільярди доларів на захист споживачів від енергетичної кризи. Сума допомоги бізнесу та населенню в Європі в протистоянні енергетичній кризі в листопаді перевищила €700 млрд, більш ніж третина витрат припадає на Німеччину.

Плани російського президента Володимира Путіна потіснити Європу за рахунок використання енергії як зброї, схоже, зазнають невдачі, принаймні на даний момент. Мʼяка погода, ширше коло постачальників та зусилля щодо зниження попиту допомагають Європі, оскільки запаси газу все ще майже повні, а ціни впали до довоєнного рівня. Після різкого розвороту минулого місяця Європа, ймовірно, вже пережила найгірший період кризи.

Поєднання умов, зокрема проблеми Китаю з COVID, які притупили конкуренцію за вантажі СПГ, знизять інфляцію, стабілізують економічні перспективи Європи і залишать Кремлю менше важелів впливу на союзників України.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні