Категорія
Новини
Дата

Ціни на газ у Європі впали нижче €50 уперше за 17 місяців через послаблення енергокризи

Європейські фʼючерси на природний газ впали нижче €50 за мВт·год, найгірша енергетична криза в регіоні за останні десятиліття відступає, але є ознаки того, що подальше зниження цін є малоймовірним, пише Bloomberg.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Орієнтовні фʼючерси на найближчі місяці впали на 6,2%, до €48,78 за мВт·год, до найнижчого внутрішньоденного рівня з 31 серпня 2021 року.
  • Ціни впали більш ніж на 80% порівняно зі серпневим піком у 2022 році.
Ціни на газ у Європі впали нижче €50 уперше за 17 місяців через послаблення енергокризи /Фото 1

інфографіка: Bloomberg

  • На континенті спостерігається різкий поворот, оскільки відносно мʼяка погода, зусилля зі скорочення енергоспоживання та значний наплив скрапленого природного газу знижують гостроту ситуації.
  • Проте аналітики сумніваються, що зниження цін триватиме набагато довше. З наближенням кінця зими та зниженням попиту на опалення нижчі ціни можуть зробити газ більш економним для виробництва електроенергії в Європі, ніж такі альтернативи, як вугілля.
  • Ціни також можуть зрости, якщо до кінця зими триватиме холодна погода або виникнуть перебої з постачанням.
  • Наразі високі рівні зберігання забезпечують буфер для Європи, що є ознакою оптимізму щодо того, що регіон зможе пережити цю та наступну зиму. Оскільки більшість звичайних обсягів російського газу нині відсутня, європейські країни, схоже, пристосувалися, надавши достатньо можливостей для заміни.

Контекст

Європейські ціни на газ знизилися в останні місяці до близько €100 за МВт·год, вони залишаються значно вищими за середні для цієї пори року.

Раніше Єврокомісія запропонувала надзвичайні заходи ЄС, зокрема, збори за непередбачений прибуток з енергетичних компаній та скорочення споживання електроенергії. У вересні ЄС запропонував пакет екстрених заходів для боротьби зі зростанням цін на енергоносії, але виключив обмеження цін на газ. Уже тоді ця ідея розділила 27 країн – членів блоку.

Європейські домогосподарства платять більше, ніж будь-коли, за електроенергію та природний газ, навіть попри те, що уряди витрачають мільярди доларів на захист споживачів від енергетичної кризи.

Плани російського президента Володимира Путіна потіснити Європу за рахунок використання енергії як зброї, схоже, зазнають невдачі, принаймні на даний момент. Мʼяка погода, ширше коло постачальників та зусилля щодо зниження попиту допомагають Європі, оскільки запаси газу все ще майже повні, а ціни впали до довоєнного рівня. Після різкого розвороту минулого місяця Європа, ймовірно, вже пережила найгірший період кризи.

Сума допомоги європейських країн домогосподарствам та компаніям від різкого зростання цін на енергію зросла майже до €800 млрд, згідно з аналізом аналітичного центру Bruegel. Загальна сума €792 млрд збільшилася з €706 млрд за останньою оцінкою центру в листопаді, оскільки країни продовжують стикатися з наслідками того, що Росія припинила більшу частину своїх постачань газу до Європи в 2022 році.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні