Категорія
Новини
Дата

Витрати країн Європи на боротьбу з енергокризою становлять майже €800 млрд – Reuters

Сума допомоги європейських країн домогосподарствам та компаніям від різкого зростання цін на енергію зросла майже до €800 млрд, згідно з аналізом аналітичного центру Bruegel, пише Reuters.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Країни Європейського Союзу наразі виділили €681 млрд на подолання енергетичної кризи, тоді як Велика Британія виділила €103 млрд, а Норвегія — €8,1 млрд з вересня 2021 року.
  • Загальна сума €792 млрд зросла з €706 млрд в останній оцінці центру в листопаді, оскільки країни продовжують стикатися з наслідками того, що Росія припинила більшу частину своїх постачань газу до Європи в 2022 році.
  • Німеччина очолила список країн за розміром видатків, виділивши майже €270 млрд – суму, яка затьмарила видатки всіх інших країн. Велика Британія, Італія та Франція витратили менше ніж €150 млрд кожна. Більшість країн ЄС витратили невелику частину цієї суми.
  • У розрахунку на душу населення Люксембург, Данія і Німеччина витрачали найбільше.
  • Витрати на боротьбу з енергетичною кризою, тепер перебувають на тому же рівні, що й фонд ЄС для відновлення після COVID-19 – у розмірі €750 млрд. 
  • У Bruegel кажуть, що уряди зосередили велику частину підтримки на нецільових заходах щодо стримування роздрібних цін, які споживачі платять за енергію, таких як зниження ПДВ на бензин або обмеження роздрібних цін на електроенергію.

Контекст

Європейські домогосподарства платять більше, ніж будь-коли, за електроенергію та природний газ, навіть попри те що уряди витрачають мільярди доларів на захист споживачів від енергетичної кризи.

За даними брюссельського аналітичного центру Bruegel, з вересня 2021 року країни ЄС виділили близько €600 млрд підтримки, щоб захистити споживачів від різкого зростання витрат. У листопаді ця сума зросла на €50 млрд порівняно з підрахунками минулого місяця. В листопаді сума допомоги бізнесу та населенню в Європі в протистоянні енергетичній кризі перевищила €700 млрд.

Європейці цієї зими знижують температуру в домівках, ймовірно, прислухаючись до урядових закликів економити енергію в умовах кризи. При цьому дехто відклав включення опалення майже на місяць. Цієї зими частка будинків з увімкненим опаленням по всій Європі перевищила 90% 28 листопада. У попередні три роки цей поріг був пройдений на кілька тижнів раніше – 7, 12 і 5 листопада відповідно.

Згідно з показниками компанії, налаштування опалення будинків цієї зими були в середньому майже на градус нижчими, ніж у попередні роки.

Дефіцит бюджету єврозони різко збільшився після того, як уряди активізували зусилля захисту споживачів і підприємств від рекордно високих цін на енергоносії. За даними Євростату, у третьому кварталі 2022 року дефіцит сектору державного управління єврозони зріс до 3,3% від валового внутрішнього продукту з 2% у попередньому кварталі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні