Категорія
Новини
Дата

Ціни на газ у Європі зростають через ризики постачання на тлі російських обстрілів

Природний газ у Європі знову подорожчав, оскільки проблеми з постачаннями поновилися після того, як Москва пішла на чергову ескалацію війни в Україні. Базові фʼючерси зросли на 6,4%, звівши нанівець попереднє зниження, пише Bloomberg.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Фʼючерси на газ у Нідерландах, орієнтир для Європи, зросли на 4,7% – до €161,41 за МВт·год вранці в Амстердамі після падіння на 12% на попередніх двох сесіях. 
  • Еквівалентний контракт у Великій Британії зріс у вівторок на 5,9%.
  • У вівторок, 11 жовтня, Росія знову завдала ударів по Україні після того, як на початку цього тижня обстріляла цивільні обʼєкти. 
  • Україна вирішила припинити експорт електроенергії до деяких сусідніх країн через обстріли, що змусило ринки нервувати щодо ризиків для інфраструктури, через яку російський газ надходить до Європи.
  • Очікується, що ці потоки газу будуть стабільними у вівторок, хоч і на зниженому рівні останніх кількох місяців. Постачання через Україну – це останні російські поставки, що залишилися, в Західну Європу після того, як після війни були закриті основні трубопроводи, зокрема «Північний потік». Скорочення постачань поставило економіку на межу рецесії та змусило уряди поспішати захищати споживачів.
  • Проте ринок знайшов певне полегшення від запасів у сховищах, заповнених більше, ніж зазвичай, на 91%, забезпечуючи буфер на холодні місяці та вселяючи надію на те, що регіон зможе пережити зиму, навіть якщо Росія ще більше скоротить постачання. Тепла погода також допомогла зменшити попит.
  • «Можливе похолодання може повністю звернути назад зниження попиту на електроенергію для домашніх господарств і швидко виснажити запаси газу, особливо в газозалежних країнах, таких як Велика Британія та Італія», – каже керівник групи фундаментального аналізу та моделювання в Axpo Solutions AG Енді Соммер.

Контекст

Росія здійснила масований ракетний обстріл вранці 10 жовтня. На 11:35 по території нашої країни було випущено 83 ракети, 43 з них збили, повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

Під ракетні удари потрапили Київ та область, Львівщина, Запоріжжя, Хмельниччина, Дніпропетровщина, Вінниця, Тернопільщина, Рівненщина, Франківщина, Сумщина, Харківщина, Житомирщина, Кіровоградщина, Одеса, Полтава. Багато населених пунктів залишилося без світла і води, є перебої з інтернетом.

В Офісі президента закликали українців вимкнути світло з 17:00 до 22:00 після масованих обстрілів з боку Росії. Про це повідомив заступник керівника Офісу президента України Кирило Тимошенко.

У вересні Україна заробила на експорті електроенергії $150 млн, тоді як у серпні – $73 млн. Електроенергія посіла п’яте місце за експортним виторгом, поступившись аграрній продукції, за даними Мінекономіки. Після початку комерційного експорту до ENTSO-E в червні цього року дохід від експорту зростає щомісяця.

Україна експортує електроенергію в чотири країни: Польщу, Словаччину, Румунію, Молдову.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні