Світовий банк оцінив збитки від землетрусів у Туреччині в $34 млрд. Витрати на відновлення будуть вдвічі вищими /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Світовий банк оцінив збитки від землетрусів у Туреччині в $34 млрд. Витрати на відновлення будуть вдвічі вищими

Getty Images

Збитки від двох потужних землетрусів, які сталися на півдні Туреччини 6 лютого, перевищують $34 млрд, йдеться у звіті Світового банку. 1,25 млн людей тимчасово залишилися без даху над головою.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Два дуже сильні землетруси 6 лютого завдали прямих фізичних збитків у Туреччині на суму $34,2 млрд, що еквівалентно 4% ВВП країни у 2021 році, йдеться у звіті.
  • Продовження підземних поштовхів, імовірно, збільшить суму збитків із часом, зазначають аналітики. Водночас витрати на відновлення та реконструкцію можуть бути вдвічі вищими за збитки. 
  • Глобальна швидка оцінка збитків після стихійного лиха (GRADE), що зосереджується на прямих фізичних збитках у Туреччині, оцінює, що 1,25 млн людей тимчасово залишилися без даху над головою. 
  • 81% збитків були в провінціях Хатай, Кахраманмараш, Газіантеп, Малатья та Адияман, де проживає близько 6,45 млн людей (приблизно 7,4% від загального населення Туреччини).
  • Прямі збитки, завдані житловим будинкам, становлять 53% ($18 млрд) від загального збитку, 28% збитків ($9,7 млрд) завдано нежитловим будівлям (наприклад, закладам охорони здоров’я, школам, урядовим будівлям і будівлям приватного сектору), а також 19% збитків ($6,4 млрд) повʼязані з інфраструктурою (наприклад, дороги, обʼєкти енергетичної інфраструктури, водопостачання).

Контекст

Землетруси 6 лютого магнітудою 7,8 і 7,5 балів, за якими послідували понад 7500 афтершоків і два додаткові землетруси, призвели до найбільшої подібної катастрофи, яка вразила країну за понад 80 років, і завдали найбільшої шкоди в 11 провінціях на півдні Туреччини. 

Ці регіони мають одні з найвищих рівнів бідності в Туреччині, а також приймають понад 1,7 млн сирійських біженців, що становить майже 50% від загальної кількості сирійських біженців у Туреччині.

За останніми даними, внаслідок землетрусів загинули 44 374 людини, травмовано 198 068.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні