Категорія
Новини
Дата

У 50 найбільших ІТ-компаніях України кількість фахівців за пів року скоротилася на 5200 осіб – дослідження DOU

За минуле півріччя в 50 найбільших ІТ-компаніях стало менше на 5% фахівців, і більшість із них – технічні, свідчать дані дослідження компанії DOU. Головна причина – релокація в закордонні офіси компаній і легалізація там. 

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • DOU представила 50 найбільших ІТ-компаній України за кількістю спеціалістів станом на січень 2023 року. Компанія рахувала айтівців, які перебувають в Україні, а якщо виїхали за кордон, то сплачують податки в Україну.
  • Фактично українські IT-компанії продовжують активно зростати, але здебільшого вже не в Україні, зазначають аналітики.
  • Загальна кількість спеціалістів в українському топ-50 продовжує скорочуватися: цього півріччя – на 5,3%, або 5200 фахівців. Наразі у 50 найбільших IT-компаніях України працюють 92 400 людей проти 100 000 у січні 2022 року.
  • Це скорочення за деякими винятками не означає зменшення кількості фахівців у них, пояснюють в компаніях. Айтівці переїхали за кордон працювати в інших офісах своїх компаній, легалізуються там і припиняють сплачувати податки в Україну.
  • Кількість спеціалістів у топ-25 компаній зменшилася на 4200 осіб. Нині там працює 73 000 фахівців.
  • Якщо в першому півріччі кількість технічних фахівців трималася на одному рівні, то в другому є чітка негативна динаміка: мінус 4600 спеціалістів, зазначають в DOU. Вочевидь компанії почали активно легалізовувати за кордоном саме технічних спеціалістів.
  • Склад «великої п’ятірки» не змінився, однак Evoplay піднялася на четверту сходинку замість Luxoft Ukraine. Evoplay єдина з «великої п’ятірки» зберегла позитивну динаміку (+253 людини за минулі пів року). Загалом же кількість спеціалістів у п’яти найбільших компаніях зменшилася на 3300 людей.
У 50 найбільших ІТ-компаніях України кількість фахівців за пів року скоротилася на 5200 осіб – дослідження DOU /Фото 1
  • Лише 14 компаній із 50 найбільших зберегли позитивну динаміку приросту в другому півріччі. П’ять компаній збільшилися на понад 100 спеціалістів.
У 50 найбільших ІТ-компаніях України кількість фахівців за пів року скоротилася на 5200 осіб – дослідження DOU /Фото 2
  • 34 компанії із топ-50 мають негативну динаміку зростання за минуле півріччя. Абсолютна більшість тих, з ким ми поспілкувалися, пояснюють це саме легалізацією спеціалістів в інших локаціях компаній за кордоном. Тобто компанії фактично не втрачають фахівців, а перевозять їх в інші свої офіси і продовжують наймати за межами України.
У 50 найбільших ІТ-компаніях України кількість фахівців за пів року скоротилася на 5200 осіб – дослідження DOU /Фото 3
  • У більшості компаній до 25% команди наразі перебувають за кордоном. 
У 50 найбільших ІТ-компаніях України кількість фахівців за пів року скоротилася на 5200 осіб – дослідження DOU /Фото 4
  • У другому півріччі компанії продовжили активно відкривати нові офіси – щонайменше 27 компаній це зробили. Найпопулярнішим українським містом стала Полтава: там з’явилося п’ять нових офісів IT-компаній.
  • Проте все ж більше нових офісів українські IT-компанії відкрили за кордоном. Лідирують такі локації, як Польща, Румунія, Колумбія, Індія, Португалія та Іспанія
  • 27 компаній зберігають ІТ-фахівцям, що перебувають у ЗСУ, оплату в повному обсязі. Однак у багатьох є варіації. Наприклад, спеціалісти, які беруть участь в активних бойових діях, отримують заробітну плату в повному обсязі, а ті, хто перебуває на територіях без активних бойових дій, отримують частину компенсації.
  • Деякі компанії закріплюють визначену суму за всіма мобілізованими, наприклад, це може бути $1000. Є компанії, які не всю компенсацію зберігають фрилансерам. Деякі повністю фінансово підтримували фахівців до початку 2023 року, а нині почалися обмеження з виплатами через нове законодавство.

Контекст

Українська IT-індустрія «закрила» минулий рік із рекордним показником експорту – $7,34 млрд, свідчить статистика Нацбанку. Це найбільша сума за часи незалежності. На IT прийшлася майже половина всього експорту послуг.

У листопаді–грудні експорт комп’ютерних послуг з України зростав відносно жовтня, незважаючи на максимальну інтенсивність обстрілів і відключень світла. У грудні експорт склав $751 млн, більше було тільки в лютому.

Минулого року IT виявилось єдиною сферою, що зберегла позитивну динаміку. Загальний експорт впав на 35%.

За січень 2023 року експортна виручка IT-послуг впала на 29,7% – до $528 млн, це на $223 млн менше у порівнянні з груднем минулого року. Негативні тенденції спостерігаються не лише в IT-сфері.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні