Категорія
Новини
Дата

«Укргазвидобування» запустило одну з найпотужніших свердловин за останні роки

Компанія «Укргазвидобування», яка є частиною групи «Нафтогаз», запустила в роботу нову пошукову свердловину глибиною 5800 м, наразі її дебіт становить 580 000 кубометрів газу на добу, йдеться у повідомленні компанії.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Згідно із повідомленням, родовище має складну геологічну будову, яка сильно ускладнена глибинними розломами і має блоковий характер. Через брак технологій раніше розробка перспективних покладів родовища на значних глибинах була неможливою. 
  • «Це одна з найпотужніших свердловин, що запустило «Укргазвидобування» за останні роки. Ба більше, вона відкрила перспективи раніше нерозвіданого блоку на одному з родовищ на сході країни», – розповів очільник групи «Нафтогаз» Олексій Чернишов.
  • За його словами, перспективні ресурси газу цього блоку оцінюються більш як у 6 млрд кубометрів. 
  • Наразі у вказаному блоці відбувається підготовка до буріння ще двох нових свердловин – пошукової та розвідувальної.

Контекст

Торік компанія «Укргазвидобування» пробурила 47 нових свердловин. Цей показник практично не відрізняється від довоєнного, повідомили в пресслужбі НАК «Нафтогаз України». Газовикам вдалося досягти рекордних показників буріння, заявляють у компанії. У жовтні 2022-го буровий підрозділ «Укргазвидобування» – «Укрбургаз» – встановив рекорд із місячної проходки буріння – 30 505 м.

«Нафтогаз» планує у 2023-му збільшити видобуток газу на 1 млрд кубометрів – до 13,5 млрд кубів, сказав в інтервʼю Forbes голова НАК Олексій Чернишов. За його словами, разом зі збільшенням видобутку приватними видобувниками це дасть змогу Україні відмовитися від імпорту газу. 

2022 рік «Нафтогаз» планує завершити з видобутком близько 12,5 млрд кубометрів. Але через втрати від обстрілів показник 2022-го може бути скоригованим.

Оцінка збитків – $700 млн. «Це те, що ми не змогли видобути через обстріли, плюс пошкодження інфраструктури», – каже очільник НАК. Левова частина цієї суми – це збитки за жовтень – грудень 2022-го.

У квітні «Укргазвидобування» пробурило свердловину, добовий дебіт якої сягнув понад 460 000 кубометрів газу, йдеться у релізі групи. Вона має найвищі показники видобутку серед свердловин, які компанія ввела в експлуатацію протягом останніх двох із половиною років.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні