Категорія
Новини
Дата

У Єврокомісії розраховують, що Україна отримає перший транш із €18 млрд макрофінансової допомоги вже у січні

Перший транш із €18 млрд макрофінансової допомоги Україна отримає вже у січні 2023 року, про це заявив виконавчий віцепрезидент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс під час візиту до Києва, пише «Інтерфакс-Україна». Наступного тижня очікується черговий транш макрофіну на €2,5 млрд.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Щодо 2023 року, то наша мета полягає в тому, аби покрити значну частину фінансового дефіциту України. Ми, зокрема, плануємо це зробити за допомогою інструменту, який називаємо «Макрофінансова допомога +». У межах цієї допомоги буде надано до €18 млрд», – повідомив Домбровскіс на спільній із премʼєр-міністром України Денисом Шмигалем пресконференції.
  • Він зазначив, що така програма макрофінансової допомоги передбачатиме деякі умови для одержання коштів. Ідеться про кроки, спрямовані на посилення належного управління, а також боротьбу з корупцією.
  • «Нам необхідно буде підписати меморандум про взаєморозуміння, для цього ми очікуємо остаточного схвалення програми законодавцями Європейського союзу», – сказав він.
  • Домбровскіс очікує, що програму буде схвалено на початку грудня, що дасть змогу Єврокомісії надати перший транш уже на початку січня 2023 року.
  • Водночас уже наступного тижня Україна очікує на черговий транш макрофінансової допомоги у сумі €2,5 млрд, заявив Шмигаль, передає «Укрінформ». За його словами, надання цих ресурсів дозволить України фінансувати видатки, зокрема на гуманітарну та соціальну сфери. Це переважно допомога ВПО, зарплати вчителів, лікарів та інші соціальні виплати державного бюджету. Частково ці кошти буде витрачено на швидкі проєкти відновлення, які необхідні для виживання країни.
  • Також він додав, що в грудні очікується ще транш у сумі €0,5 млрд.

 Контекст

Від початку повномасштабного вторгнення Росії Україна отримала від міжнародних донорів майже $22 млрд фінансової допомоги. Ця сума могла бути майже вдвічі більшою, з огляду на заяви найбільших донорів.

21 жовтня лідери країн ЄС погодили виділення Україні наступного року регулярної щомісячної допомоги в обсязі €1,5 млрд та доручили міністрам фінансів розробити механізм для виплати цих коштів.

Європейська комісія офіційно запропонувала пакет підтримки для України у розмірі до €18 млрд на 2023 рік, ідеться в повідомленні на сайті комісії. Допомогу буде надано у формі кредитів через інструмент «Макрофінансова допомога +» (MFA+).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні